Pastoor kaleab Masresha Shiferaw  in zijn woning naast de kerk.
Pastoor kaleab Masresha Shiferaw in zijn woning naast de kerk. (Foto: Yvette van der Does)

'Opleiding is allerbeste geschenk die je aan iemand kunt geven'

CASTRICUM - De projectgroep van Kringloopwinkel Muttathara houdt dit jaar weer een boekenactie. De opbrengst van de verkoop van boeken, die tijdens de kinderboekenweek (van 30 september t/m 11 oktober) worden verkocht, gaat naar het onderwijsproject in Ethiopië van Pastoor Kaleab uit Castricum. De oprichter van het project ontmoeten we bij hem thuis, hij vertelt graag over het ontstaan van het project in de sloppenwijk van Addis Abeba. Tussendoor kijken we uit het raam van zijn woonkamer met uitzicht op de St Pancratiuskerk.

door Yvette van der Does

Opbrengst actie Muttathara naar Castricum voor Ethiopië

Pastoor kaleab Masresha Shiferaw kwam in 2005 als priester naar Nederland. Hij werkte eerst in Beverwijk (van 2005 tot 2008) en inmiddels is hij alweer 12 jaar pastoor in de Rooms Katholieke Parochie De Goede Herder in Castricum. Kaleab is ook Pastoor in de parochies van Uitgeest, Heemskerk Beverwijk en Wijk aan Zee.

Andere bestemming

Kaleab vertelt over het ontstaan van stichting Castricum voor Ethiopië (onderdeel van MOV: missie, ontwikkeling, vrede): "Toen ik anderhalf jaar in Nederland was wilde ik graag terug naar Ethiopië, om Nieuwjaar met mijn familie te kunnen vieren. De parochianen waren blij voor mij, maar ze stonden erop mee te betalen en hielden een collecte in de kerk. Er werd veel meer geld opgehaald dan nodig was voor mijn vliegticket. Ik kon dus gaan genieten met mijn familie, maar ik wil het extra geld niet aan mezelf uitgeven, tenslotte krijg ik in Nederland gewoon betaald voor mijn werk. Dus ik zou een andere bestemming ervoor vinden. Ik dacht eraan vlees te gaan kopen voor vijftien arme gezinnen in de sloppenwijk, op slechts vijf kilometer van mijn familie vandaan. Dan konden zij ook een feestmaal hebben met Nieuwjaar. Maar toen ik zag wat het vlees kostte ... Dat geld zou dan in één dag opgaan aan eten. Zonde. Ik kon beter iets anders bedenken."

Zelf kansen gehad

Kaleab dacht terug aan de kansen die hij zelf heeft gehad en dat hij blij is dat hij heeft kunnen studeren. "Ik kon leren omdat mijn vader een baan had bij de overheid. Daarom kon ik later ook naar Nederland komen. Een opleiding is in mij ogen dan ook het allerbeste geschenk die je aan iemand kunt geven. Dus ik nam mezelf voor het geld te gebruiken voor de scholing van kinderen uit de sloppenwijk in Addis Abeba."

Kaleab kocht in dat eerste jaar voor een groep kinderen boeken, een schooluniform en een verzekerde plek in een schoolbank. Na verloop van tijd hoorde hij vanuit het veld, dat het niet altijd goed ging op school. "De kinderen genoten wel onderwijs, maar hadden niet genoeg te eten. Sommige vielen zelfs flauw in de klas. De kinderen werden regelmatig eerder naar huis gestuurd, om te bedelen voor een handje rijst bij de private scholen. Gelukkig kon de MOV-groep aan meer giften komen en verzorgen een groep ouders nu gezamenlijk ontbijt- en lunchpakketjes. Ook kunnen vanuit het scholenproject gezinnen terecht voor medische zorg. Castricum voor Ethiopië regelt dat kinderen naar de basisschool kunnen, maar zet zich daarnaast ook in voor jongeren die een kappers- of koksopleiding willen volgen."

Vinger aan pols

Het scholenproject dat met die eerste actie is begonnen is inmiddels uitgegroeid tot een officiële stichting, die ruim 150 kinderen uit de allerarmste gezinnen gratis onderwijs en medische zorg biedt. Met het oprichten van de stichting is nu de gemeente in Addis Abeba betrokken, ze is verantwoordelijk voor de indicatiestelling. Zij zorgen ervoor dat de middelen echt bij de allerarmsten terechtkomen. De MOV-groep houdt daarbij ook een vinger aan de pols. Ze bezoeken regelmatig de sloppenwijk en praten met de ouders en contactpersonen aldaar. "Zo blijft goed zichtbaar of de hulp ook echt bij deze gezinnen terechtkomt. Ik ben van mening dat met opleidingen Ethiopië zich uit de armoede kan bevrijden. Dan heeft het land een betere toekomst, het is de enige manier, en bij de kinderen moeten we starten, die moeten naar school kunnen", aldus Kaleab.

lees verder op pagina 3

Pastoor Kaleab Masresha voor de ingang van R-K Parochie De Goede Herder St Pancratiuskerk.