Inmiddels beschikt de gemeente Hollands Kroon over zo'n 72 AED's.
Inmiddels beschikt de gemeente Hollands Kroon over zo'n 72 AED's. (Foto: Archieffoto RM)

'Onze vrijwilligers staan altijd klaar en is er nooit gezeur'

HOLLANDS KROON - “Eigenlijk is onze stichting ontstaan naar aanleiding van het feit dat een inwoner van onze gemeente overleed aan een hartstilstand en er niet direct hulp voorhanden was.”

Het opzetten van een goed werkend AED netwerk kost geld

De in Wieringerwerf woonachtige Emmy van Klompenburg weet het nog als de dag van gisteren. “Het was in 2007 dat dit gebeurde. Ik ben toen met dorpsgenoot Marianne Commandeur om tafel gaan zitten waarbij wij onszelf afvroegen of de aanschaf van Automatische Externe Defibrillators (AED’s) niet iets voor ons was. Deze draagbare apparaten die het hartritme weer kunnen herstellen bij een hartstilstand werden in onze gemeente node gemist. Dat was duidelijk.”

Levenslicht

Emmy en Marianne zochten daarop contact met Kees Meijer uit Middenmeer die destijds cursussen AED en BedrijfsHulpVerlening (BHV) gaf. “Hij opperde meteen dat we een stichting in het leven zouden moeten roepen. Zo gezegd, zo gedaan en dus zag de stichting AED Wieringen-Wieringermeer in datzelfde jaar het levenslicht.” De stichting wordt vertegenwoordigd door de bestuursleden Tim Hageman, Anet Hageman en Emmy van Klompenburg.

Voor het opzetten van een goed werkend AED netwerk is geld nodig en dus werd op zoek gegaan naar sponsors. Emmy: “We kregen meteen hulp van de Rotary Wieringermeer dat over een groot netwerk beschikt. Ook zorgde de club ervoor dat we werden uitgenodigd op de opening van Agriport, waarmee we voor onszelf qua netwerk een goede start konden maken. Er werden toen twee AED’s geschonken waarmee het balletje ging rollen.”

Inmiddels beschikt de gemeente Hollands Kroon over zo’n 72 AED’s. Deze hangen in kasten in bijna alle kernen van Hollands Kroon en ook op een aantal buitenwegen. 44 van deze circa 72 stuks zijn door de stichting AED Wieringen-Wieringermeer gerealiseerd. Naast het bestuur beschikt de stichting volgens Emmy over een heel goed team waar te allen tijde een beroep op gedaan kan worden.

Lees verder pagina 5.


De HerfstFair gaat niet door dit jaar.