Blijven bollen bloeien of gaan er ballen rollen?
Blijven bollen bloeien of gaan er ballen rollen? (Foto: Ed Bausch)

Locatiekeuze in eindspel, of toch niet?

EGMOND - Deze week was de raadscommissie van de gemeente Bergen duidelijk: men kiest voor het huidige bollenveld vlak voor de entree van Egmond aan Zee als nieuwe locatie voor de voetbalverenigingen Egmondia uit Egmond aan Zee, Sint Adelbert en Zeevogels uit Egmond Binnen. De gemeente kiest daarmee voor een verkorte procedure, zoals wethouder Klaas valkering aangeeft. Is daarmee de kogel door de kerk? Het Bergens Nieuwsblad peilde reacties en de Raad van State, die eerder het bestemmingsplan vernietigde, lijkt opnieuw aan de bak te moeten over deze nu al tien jaar slepende kwestie. Liggen fusie van de clubs en keuze voor de nieuwbouw gebroederlijk in elkaars verlengde of is fusie de evengoed noodzakelijke weg en zou toch het terrein van Zeevogels de oplossing zijn, nu de kosten stijgen en vier velden ruimschoots zouden voldoen vanwege vergrijzing? Passie voor ballen, passie voor bollen in een democratisch gevecht.

Door: Ed Bausch

Soap in de Egmonden: Fusie of ruzie?

De voorzitters van de verenigingen zijn al lang bezig met de fusie en zijn uiteindelijk, na bespreking met de leden akkoord gegaan met fusie en dan spelen op een nieuwe locatie. “Als bestuur wil je ergens naar toe werken. Maar het duurt zo lang, en dit is best moeilijk omdat het ook een aspect van verdeeldheid heeft”, zeggen de bestuurders. Rob Aelders van Sint Adelbert verwoordt het heel genuanceerd: “Voor ons in het hart van Egmond Binnen, voor veel inwoners, is het natuurlijk best moeilijk om je dorp te verlaten. Toch hebben we het als club zo besloten. Onze spelers, jong en oud, moeten gewoon fijn kunnen voetballen. Als clubs hebben we dan gekozen om op een nieuwe plek verder te gaan. Voor ons is het terrein van Zeevogels nooit een optie geweest. We begrijpen heus wel dat het kostenaspect van nieuwbouw nu juist in deze tijd gaat meespelen onder inwoners en we zien ook wel de nieuwe berekeningen over het benodigde aantal velden.” Toch blijft de club volharden op de ingezette koers. Dat geldt ook voor Monica van Hemert, voorzitter van Zeevogels: “We hopen dat het niet lang duurt bij de Raad van State, want als clubs hebben we destijds besloten voor fusie met nieuwbouw.”

Anderen niet blij

De werkgroep ‘Geen ballen, maar bollen’ en de afdeling Noord van tuinbouworganisatie LTO zeggen zich verrast te voelen door de stap van de gemeente. Marjolein Pepping van ‘Geen ballen maar bollen’ zegt dat de gemeente nu niet goed heeft gekeken naar de feiten, maar meer naar het sentiment. “Van veel kanten hoor je dat er ook in fusieverband gevoetbald kan worden op vier velden. Dat zijn nieuwe inzichten, bij een vergrijzend inwoneraantal. Dan hoef je zo’n enorm bedrag niet uit te geven. Zeker in deze tijd moet je als overheid heel goed bekijken waar je prioriteiten legt, overal lopen de kosten op, ook voor andere verenigingen op het vlak van sport, cultuur en welzijn. De raadscommissie heeft nu gewoon niet gekeken naar veranderde omstandigheden. En we zouden tussendoor bericht krijgen van de wethouder. Dat is niet gebeurd en dat steekt ook. Jammer is ook dat het hele gedoe splijtzwam is in de kernen, zelfs in families. Het is zo jammer dat de gemeente nooit alle partijen om tafel heeft gebracht om met elkaar te praten. En we zien ook geen plan voor meer woningbouw op vrijkomende velden en dat is zo hard nodig. Dus ja, wij gaan weer naar de Raad van State.”

Lees verder op pagina 7