Martijn Vermeulen in zijn ‘slot- en sleutelatelier’.
Martijn Vermeulen in zijn ‘slot- en sleutelatelier’. (Foto: aangeleverd)

The Keymaker opent deur van elke Bad Boy

DEN HELDER- Nergens wordt de betekenis van het woord sleutelrol zo duidelijk als in de filmklassieker The Matrix. Waar The Keymaker (sleutelmaker) de sloten maakt, opent en sluit voor hoofdrolspeler Keanu Reeves. Afbeeldingen van deze film zijn niet voor niets overal te zien op de computer van Martijn Vermeulen, want hij is The Keymaker in echte leven. Wonend in een volksbuurt in Den Helder maakt hij sloten en sleutels voor gewone particulieren, maar ook voor de jetset in Amsterdam Zuid. Zoals hij werkt voor lokale bedrijven, aannemers en woningcorporaties in de Kop van Noord-Holland en elders in de provincie, maar ook voor ‘de grote jongens’ in Amsterdam.

Door Warner de Weerd

Het is een naam die hij in de afgelopen jaren maar heeft opgebouwd. ,,Ik was werkzaam als uitvoerder in de bouw, maar door de economische crisis die eind 2008 begon was daar steeds minder werk in. Ik heb altijd al wat met sloten gehad. Via een relatie kreeg ik de kans mij daar professioneel in te bekwamen.”

Vingerscan

Inmiddels is de 44-jarige Vermeulen een sleutelfiguur voor bijvoorbeeld de elite in Amsterdam voor wie hij onder meer elektronische meerpuntssluitingen, een specialiteit van hem, maakt. Waarbij je de deur kunt openen en sluiten met een vingerscan, je mobiel op afstand en wat al niet meer. Je kunt zelfs via hem tijdzones op je slot installeren, zodat bijvoorbeeld de schoonmaker alleen tussen dan en dan toegang tot de woning heeft. Tegelijkertijd is hij, ook door de plek waar hij woont, nog altijd de man van om de hoek die maatschappelijk betrokken is. Met wie je gezellig een praatje maakt, die bezorgd is om meer dan alleen zijn eigen sores. Die als de nood aan de man is ’s avonds of ’s nachts op pad gaat. Wie toetreedt tot zijn vakmatige wereld treft echter meer dan alleen een gezellige vent. Vermeulen maakt zijn eigen moedersleutelprofielen, oftewel codeprofielen om sleutels te maken. En meer dan dat: hij maakt ook zelf sloten. Ambachtswerk ten top, maar ook een beetje mysterieus: wie de codes op zijn pc ziet moet wederom denken aan The Matrix met zijn algoritmes.

Vermeulen stelt ook complete beveiligingsplannen op en heeft met zijn resultaten en kennis een zo’n grote naam opgebouwd dat hij dit jaar heeft mogen toetreden tot het Nederlands Sleutel- en Slotenspecialistengilde (NSSG) en vanaf januari zitting neemt in de klankbordgroep van Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV)

Boeven opgepast!

De Nieuwedieper heeft kortom inhoud maar is qua gedrag het type ‘ruwe bolster, blanke pit’. Vermeulen is namelijk een belangrijk vertrouwenspersoon voor de politie, Fiod en andere crimefighters. Soms gaat in het midden van de nacht de telefoon, waarbij zijn vrouw wakker wordt van de ringtone van de volgende muziek: Bad Boys, Bad Boys, what you gonna do when they come for you? ,,Aan de lijn is dan bijvoorbeeld de officier van justitie”, vertelt hij. ,,Martijn, kun je naar dit adres komen? Wij vermoeden een hennepplantage achter deze deur. Ik heb weleens geantwoord: ‘Maar dat is een uur rijden!’ ‘Geen probleem’, antwoord hij dan. ‘Wij wachten op jou’.” Om dit, zijn hoge status bij justitie, in perspectief te plaatsen: zijn werkveld is Noord-Holland en een deel van Friesland waarbij hij boven Amsterdam de enige sleutel- en slotenmaker die gecertificeerd is volgens de hoogste veiligheids- en recherche-eisen.

Passie

,,Ik heb altijd een groot rechtvaardigheidsgevoel gehad, vandaar dat dit werk ook echt mijn passie is.” Om daar nog een voorbeeld van te geven: Vermeulen opent ook kluizen. ,,Een keer vond ik daar in strak plastic gesealde briefjes en hele dure horloges voor een bedrag waarvoor ik een paar jaar moet werken. Zes politieagenten achter mij stonden in spanning te wachten of ze de criminelen konden afvoeren in handboeien. ‘Kerstmis is vroeg dit jaar’, antwoordde ik. De gezichten achter mij ontspanden zich. De hele operatie die ze nauwgezet hadden voorbereid was niet voor niets geweest: Ze konden de boeven arresteren. Dan kan je zeggen dat je toch heel waardevol werk doet!”

Meer weten? www.slotenservicedenhelder.nl, info@slotenservicedenhelder.nl en 06-230727238.