Luister naar de levensverhalen van mensen die je in het dagelijks leven niet snel spreekt.
Luister naar de levensverhalen van mensen die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. (Foto: aangeleverd)

Ga online in gesprek met levende boeken

HOORN - De digitale Human Library vindt donderdag 22 oktober van 19.30 tot 21.30 uur plaats bij de Bibliotheek Hoorn. Tien mensen met een niet-alledaags levensverhaal gaan in gesprek met inwoners van Hoorn.

De term Human Library zegt het al: in deze bibliotheek lees je geen boeken, maar mensen. Het doel van de Human Library is om vooroordelen, discriminatie en stigma’s in de samenleving tegen te gaan.

Stap in de belevingswereld van iemand die je in het dagelijks leven niet zo snel spreekt. Met de Human Library wil de Bibliotheek Hoorn meer begrip voor elkaar creëren. Vorig jaar was in Hoorn een succesvolle eerste editie van de Human Library. Bezoekers konden onder andere het verhaal horen van een straatpastoor, van iemand die dakloos is geweest en van iemand die psychoses kreeg. Elk levend boek kon twintig minuten worden geleend. Voldoende tijd om te luisteren en in gesprek te gaan. En die gesprekken waren heel waardevol, zowel voor de 'boeken' als voor de bezoekers. Geen ezelsoren, geen koffievlekken. Wel fijne gesprekken, begrip en verbinding.

Zoomeditie

Veel evenementen vinden dit jaar digitaal plaats. De Human Library in Hoorn doet mee. Op deze manier krijgt iedereen de kans om het gesprek aan te gaan met een levend boek. Met behulp van het gebruiksvriendelijke Zoom kunnen belangstellenden twintig minuten in gesprek met een achterblijver van een vermissing, iemand met niet-aangeboren hersenletsel, een vluchteling, een anti-zwarte-piet-activist en nog zes andere levende boeken. Wie na twintig minuten nog graag door wil praten, kan het 'boek' met tien minuten verlengen.

In gesprek met een levend boek? Kies op www.bibliotheekhoorn.nl een van de tien boeken uit om te reserveren.