Afbeelding
(Foto: Theo Annes)

Week van de Pleegzorg

Vervolg voorpagina


"Haar ouders wonen samen en zijn getrouwd. In de coronatijd toen ze elkaar niet konden zien, belden ze regelmatig met elkaar. De band met haar biologische ouders zal altijd blijven."

Papa en mama

Janine is liefdevol bij Maureen en Sander opgegroeid. "Ik heb een heel goede band met ze", benadrukt Janine. "Ik noem ze gewoon 'papa' en 'mama'. Ik ben heel blij dat ze mij opgevoed hebben en zo goed voor mij zorgen. Ik speel klarinet en mama speelt saxofoon; samen zitten we bij het leerlingenorkest en de harmonie van St. Caecilia in Lutjebroek. Daar gaan we elke vrijdagavond samen naartoe. Mijn oma zit er ook bij."

Zet je hart open

Maureen: "Sander en ik wilden zelf heel graag kinderen, maar toen Janine één jaar was kwamen we erachter dat dat helaas nooit zou gaan lukken. Daarom prijzen we ons heel gelukkig dat we voor Janine mogen zorgen. Vanaf dag één voelt ze heel 'eigen'. Ze ís gewoon mijn dochter. Biologisch gezien is ze dat natuurlijk niet, maar het voelt voor mij wél zo." Voor mensen die erover nadenken om zich als pleeggezin aan te melden, heeft Maureen maar één boodschap: "Zet je hart én je huis open; er is altijd wel een plekje voor een kind."

Ook pleegouder worden?

Er zijn verschillende vormen van pleegzorg: voor korte of voor langere tijd, zeven dagen per week of een dag(deel) per week, voor weekenden en vakanties of tijdens crisissituaties. Pleegouders kunnen zelf kiezen voor welke vorm(en) zij beschikbaar willen zijn. De pleegzorgorganisatie zoekt een vorm die het beste is voor het kind. Er is op dit moment een tekort aan pleeggezinnen. Wie een kind structuur, warmte en veiligheid kan bieden, kan in principe pleegouder worden.

Regionale pleegzorgorganisatie

Meer informatie is te vinden op www.pleegzorg.nl . Kijk ook op www.openjewereld.nu, de campagne van Pleegzorg Nederland om meer mensen te interesseren voor het pleegouderschap, zodat elk kind zo thuis mogelijk kan opgroeien. Pleeggezinnen krijgen begeleiding van een regionale pleegzorgorganisatie. In West-Friesland zijn Parlan, Levvel en WSGV daar verantwoordelijk voor.