Een kinderdrama (3)

Daar mocht zij tussen de andere agenten aan een grote tafel zitten. Jan de agent vroeg haar of zij die avond al had gegeten en toen zij hem vertelde dat haar moeder haar voor het avondeten al de deur had uitgegooid werd hij rood van ingehouden woede. Zijn vraag of zij honger had werd met een heftig knikken bevestigd. Op de daarop volgende vraag of zij patat en een kroket lustte en nadat dit door haar met glimmende oogjes was bevestigd, stond hij op trok zijn jas aan en verliet het bureau. Korte tijd later kwam hij terug en nadat hij de warme patat en de kroket op een bord had gelegd, zette zijn 'arrestant' zich aan de maaltijd. Onder het eten vertelde zij dat het al heel lang geleden was dat zij patat had gegeten en dat zij het heel heel lekker vond.

Door Arie Bax

Later op de avond kwam Klaas Vaak langs en zat ze knikkebollend aan de tafel. Jan maakte met een paar dekens een bedje op een bank in de wacht en toen zij daar lag sloeg zij haar armpjes om zijn nek en zei dat hij de liefste agent van de hele wereld was. Dat was voor de altijd zo stoere politieman iets te veel van het goede. Met een bruusk gebaar draaide hij zich om en verliet met tranen in zijn ogen de wachtkamer.

De dienst van Jan zat er om elf uur op, maar om één uur in de nacht kwam hij in burger gekleed weer in het bureau. Hij vertelde de wachtcommandant dat hij thuis het hele verhaal aan zijn vrouw had verteld en dat zij, toen zij in bed lagen, de slaap niet konden vatten. Zijn vrouw en hij kwamen tot de conclusie dat het zo niet kon en dat hij het meisje moest gaan ophalen. Zij zou onderwijl een bedje voor haar klaarmaken.

De wachtcommandant wees Jan erop dat dit niet de formele gang van zaken was en dat Jan, als hij het kind mee naar huis zou nemen, alleen de verantwoordelijkheid zou dragen. Daar was Jan helemaal van doordrongen maar bleef bij zijn besluit. Als hij voor zijn daad later op het matje zou worden geroepen dan moest dat maar. Hij zou zorgen dat de kinderbescherming ingelicht zou worden en zou geen Jan de politieagent meer heten als het meisje niet veilig bij haar grootouders zou komen.

Hij pakte het slapende meisje op, legde haar in zijn auto en reed naar huis. Thuis werd het slaapdronken meisje door zijn vrouw overgenomen, uitgekleed en in bed gelegd.

Lees volgende week verder