'Zolang er armoede is gaan we door'

Vervolg voorpagina

"Maar als het in de toekomst nóg drukker wordt, hopen we dat er vrijwilligers zijn die ons een handje kunnen helpen." Over de toekomst gesproken, Jan en Mans hebben nog wel één grote droom. "Om die waar te kunnen maken, willen we binnenkort heel graag met de gemeente in gesprek gaan. Hoe mooi zou het zijn als wij, samen met bijvoorbeeld de Kinderkledingbank en andere stichtingen, in één gebouw onze stichting kunnen voortzetten? Laat ik voorop stellen: we zijn heel blij met de plek waar we nu zitten, maar je weet niet wat er gaat gebeuren met HSV Sport 1889. Daarom moet je een plan B hebben. Zelf denken we bijvoorbeeld aan een leegstaand schoolgebouw. Voordeel daarvan is het schoolplein waar kinderen meteen hun fietsje kunnen uittesten."

Schaamte

Jan en Mans kunnen inmiddels rekenen op de steun van een groot aantal vaste sponsors. "Zonder hen hadden we dit allemaal nooit voor elkaar gekregen. We zijn vaak overdonderd door wat mensen en bedrijven voor ons doen!" Het werk van de twee mannen wordt duidelijk enorm gewaardeerd. En dat kan ook niet anders als je de verhalen van Jan en Mans hoort. "Ik weet nog goed dat we een aanvraag kregen voor een meisje dat net naar de middelbare school ging", vertelt Mans. "Vanwege haar fiets werd ze enorm gepest. Of het nou aan de kleur lag of aan het model, dat weten we niet, maar dat meisje hebben wij blij gemaakt met een 'nieuwe' fiets. Met kerst kregen we een kaartje van haar ouders met daarop de boodschap dat het pesten gestopt was. Ze waren ons zo dankbaar. Zulke verhalen blijven ons altijd bij; we maken veel mooie dingen mee. Die blije gezichten van de ouders én de kinderen zijn onbetaalbaar." En daarom gaan de mannen door. Straks dus als een officiële stichting, met als voorzitter Paul Buis, secretaris Klaas Atsma en penningmeester Lida Kooijman. Hoewel de aanvragen blijven binnenkomen, merken Jan en Mans dat er ook veel schaamte is. "Veel mensen vinden het lastig om ons te benaderen. Wij weten zelf hoe het is om het niet breed te hebben. Daarom wil ik benadrukken: bel of mail ons gewoon. Wij helpen iedereen graag. Ik zou zeggen: op naar de vijftienhonderdste fiets!"

"Wij willen onze sponsors en iedereen bedanken voor de hulp die wij gekregen hebben en hopen dat we in 2021 ook op jullie steun kunnen rekenen."


Meer informatie: www.kinderfietsjesactie.nl of neem contact op met Mans (06-17718807) of Jan (06-11470181). Kijk ook op de Facebookpagina 'Mans, Jan en Lida - Gratis Kinderfietsjes Actie' waarop regelmatig foto's worden geplaatst van blij gemaakte kinderen én volwassenen.