"Wij hopen dat 4JACKS voor veel mensen een welkome aanvulling is in spelletjesland."
"Wij hopen dat 4JACKS voor veel mensen een welkome aanvulling is in spelletjesland." (Foto: aangeleverd)

'Bordspellen zijn van alle tijden'

HOORN - "Bordspellen zijn van alle tijden." Aan het woord is Winand Sitsen, zoon van Frank en Anna Sitsen uit Hoorn, een spellenspeler pur sang. "Toen mijn vader afgelopen jaar het prototype van zijn nieuwe gezelschaps- en competitiespel '4JACKS' liet zien, waren wij - mijn partner Mary en ik - na één keer spelen meteen in de ban. Met een eenvoudige uitvoering onder de arm namen we het spel mee naar onze woonplaats Deventer, waar het zich onder familie en vrienden razendsnel verspreidde en populair werd."

Fanatieke spellenspelers in Hoorn gezocht

Op de website van 4JACKS kun je het speelbord (de spelarena) downloaden, zodat je met eigen pionnen (altijd wel ergens te vinden) en een kleine aanpassing van normale speelkaarten het spel kan spelen. Winand: "Ik wist meteen: met dit spel moet iets gebeuren, maar hoe? De uitgeverswereld van gezelschapsspellen is vaak ondoorgrondelijk, onvoorspelbaar en het op de markt brengen of kleinschalig uittesten van een spel is geen sinecure. Wij zijn gecharmeerd van de originele twist die 4JACKS uitstraalt. Zoals de genummerde speelrijen die het rekenen (optellen en aftrekken) stimuleert, het kaartspel met 56 kaarten die het spel een versnellende boost geeft, de verrassende en verraderlijke Jacks en de door ons gevonden transparante pionnen. Ook de mogelijkheid van het spelen met punten of munten sprak ons aan. En last but not least het feit dat het spel juist met twee spelers individueel of met vier spelers in teamverband ontzettend leuk is om te spelen! Een gegeven dat in deze bizarre tijden een extra dimensie krijgt."

"Van het eerder door mijn vader uitgebrachte bord- en kaartspel Carré13 uit 1994 vonden we op een stoffige zolder nog veertig exemplaren. Ze waren door de tijd aangetast, maar verkeerden in redelijke staat. Dus besloten we om deze spellen om te katten en te vermaken tot een aantrekkelijk speelbare testversie. De doos en het grote opvouwbare speelbord kregen na het nodige knip- en plakwerk een nieuwe look. De bedoeling is met veertig teams (tachtig spelers) een semi-professioneel testpanel te vormen van fanatieke spellenspelers die in onderlinge communicatie het spel de komende maanden op zijn waarde gaan beoordelen. Hiervoor zijn wij op zoek naar 25 teams in Hoorn (15 teams in Deventer) die zich middels de website kunnen aanmelden en tegen kostprijs het spel kunnen bestellen. Om de postbezorgers niet verder te belasten, kunnen de testspellen worden opgehaald in Hoorn. Omdat op de site het speelbord - gratis - kan worden gedownload, creëren we een publiekspanel waarbij ook deze bevindingen worden meegenomen in het uiteindelijke waardeoordeel."

Meer weten? Kijk voor meer informatie op www.4jacks.nl.