Ank Jansma links naast burgemeester S.H. Visser. Rechts naast de burgemeester Wim van Luijk. Voorts familie van de twee redders en leden het Carnegieheldenfonds. Bron: Jaarboek 'Den Helder  vogelvlucht 1969'. Verschijnt maart 2021.
Ank Jansma links naast burgemeester S.H. Visser. Rechts naast de burgemeester Wim van Luijk. Voorts familie van de twee redders en leden het Carnegieheldenfonds. Bron: Jaarboek 'Den Helder vogelvlucht 1969'. Verschijnt maart 2021. (Foto: aangeleverd)

LOS Nostalgia

Tijdens in 1965 uitgevoerde bouwwerkzaamheden in woonwijk De Schooten, werd de enige terp in West Friesland blootgelegd. Bijna 200 jaar hiervoor, in 1776, drong de toenmalige poldersecretaris Paludanus er al bij de overheid op aan om De Vlieberg, zoals de terp genoemd werd, nauwkeurig te onderzoeken maar nooit werd er een spade in de grond gezet. De Helderse bioloog Dr. J.

Westenberg beijverde zich, mede door publicaties, alsnog onderzoek te doen plaatsvinden en vond hiervoor gehoor. Mede dankzij het gemeentebestuur en medewerkers van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek uit Amersfoort, was men ondertussen al druk bezig met het openleggen van de terp. Leerlingen van het gemeentelijk lyceum uit Den Helder stonden hen bij.

Archeoloog Drs. H. Halbertsma had zich gespecialiseerd op het gebied van terpen en voorwerpen, die als oriëntatiepunt mogelijk iets meer konden vertellen over dik stukje grond, waarop in de twaalfde eeuw Westfriezen een constante strijd tegen de zee leverden. In het eerste uur van Nostalgia wordt over de werkzaamheden en vondsten enige aandacht besteed.

Altijd leuk een bijzondere foto uit een betrekkelijk lang verleden te koppelen aan gebeurtenissen uit zo’n week. Het betreft een foto uit de week van 19 t/m 25 april 1969 toen de voormalige Groen van Prinstererschool in de Koningdwarsstraat-hoek Koningstraat (in de volkmond de school met de Bijbel) werd gesloopt, Anneke Lachroy de hofdame werd tijdens de Miss Erfprinsverkiezing, de 18 jarige Helderse Mieke Hoogland meedeed aan de Miss Hollandverkiezing, de familie Van Loo hun rookartikelenwinkel aan de Beatrixstraat uitbreidde en ik deze week een bijzondere foto via Ank Jansma in handen kreeg. Zij werd op 21 april 1969 samen met Wim van Luijk in de trouwzaal van het stadhuis onderscheiden. Ank Jansma en Wim van Luijk slaagden er ruim een halve eeuw geleden de 16 jarige Jannie Peereboom ter hoogte van de strandopgang bij het Hengstenpad uit zee te redden. Dat was het Carnegieheldenfonds niet ontgaan. Ank en Wim werden deze week na enige speurwerk opgespoord en vertelden onder het genot van een kop koffie hun belevenis die tot de onderscheiding hadden geleid. Ook in het tweede uur de toenmalige uitbreiding van de rookartikelenzaak Van Loo.

Uitzending zondag 11 oktober van 12.05 tot 15.00 uur.