Lake City Players Dames 1 langs BS Leiden.
Lake City Players Dames 1 langs BS Leiden. (Foto: )

Lake City Players Dames 1 langs BS Leiden

UITGEEST - De Uitgeester basketbaldames laten zien, dat behoud in de landelijke tweede divisie tot de mogelijkheden behoort. De nummer drie van de poule werd zaterdag 3 oktober op eigen terrein met een overtuigende eindstand van 70-44 op de knieën gebracht.

Voor Lake City Players was dit het eerste competitieweekend zonder toeschouwers bij de wedstrijden. De dames moesten het daarom stellen zonder het altijd fanatieke thuispubliek. Dankzij de inzet van enkele heren van de club kon de wedstrijd gelukkig wel live worden meegekeken via een online stream, tot vreugde van vrienden en familieleden.Voorafgaand aan de wedstrijd werd al duidelijk dat de dames optimaal gebruik moesten gaan maken van één van hun sterke punten, de full-court man-to-man press verdediging. De tegenstander uit Leiden beschikte over een matig gevulde reservebank, de pressieverdediging van LCP zou hen al snel dwingen om op conditioneel gebied alle zeilen bij te zetten om zich staande te houden.

Balbezit

Vanaf de eerste minuut werd er dan ook fanatiek op deze wijze verdedigd door de dames van LCP, hier hadden de Leidenaren in het eerste kwart zo nu en dan geen passend antwoord op. Enkele keren lukte het BS Leiden niet om binnen 24 seconden de weg naar de basket te vinden, wat resulteerde in verovering van balbezit door LCP. Daarnaast werd de bal op de aanvalshelft snel rondgespeeld en werd er geprofiteerd van de ontstane ruimte door succesvolle drives naar de basket, welke meerdere malen bekroond werden met een mooie score onder het bord. Mede hierdoor wisten de dames een vroege voorsprong te pakken, halverwege het eerste kwart stond er een comfortabele 18-7 op het scorebord.

Aan het einde van het eerste kwart vocht Leiden zich terug door een driepunter en enkele scores onder het bord, ten tijde van de zoemer was de stand nagenoeg gelijk.In het tweede kwart gingen beide teams redelijk gelijk op, waarbij de voorsprong door zowel Leiden als Uitgeest niet langer dan enkele minuten kon worden vastgehouden. LCP was inmiddels geswitcht naar een zoneverdediging, hier tegen wist de tegenstander door het vrijspelen van één speelster met een trefzeker schot meerdere malen tot scoren te komen. Op de aanvalshelft lukte het de dames van LCP in de eerste minuten niet om goed af te ronden.

De schoten van afstand vielen goed, acties onder het bord werden beter afgemaakt en vier vrije worpen werden fraai benut.Deze goede lijn werd doorgezet in het derde en vierde kwart. Aanvallend bleef LCP trefzeker zowel onder het bord als van afstand. De reeds hervatte fanatieke man-to-man verdediging zorgde voor voldoende verstoring van het ritme van de aanval van Leiden, meerdere malen ook met mooie steals en fast breaks tot gevolg. Daarnaast werd duidelijk zichtbaar, dat de vermoeidheid toesloeg bij de dames uit Leiden, de Leidse verdediging wist de gaten vooral in het vierde kwart niet dicht te houden. LCP profiteerde hier van door middel van veel aanvallende rebounds, een stroom aan succesvolle acties binnen de bucket en mooie scores uit lay-ups.

Ondanks dat de LCP dames relatief vroeg in het vierde kwart in foutenlast kwamen en BS Leiden daardoor vaak naar de vrije worplijn mocht, kwam de zege niet meer in gevaar.