Provinciaal monument de Kogendijk
Provinciaal monument de Kogendijk (Foto: Ed Bausch)

Voornemens van het College

BERGEN - Dinsdag 6 oktober ging het persmoment na de Collegevergadering wegens aangescherpte maatregelen niet door. Maar wel kan het Bergens Nieuwsblad via de persberichten en nabellen het volgende berichten over de voornemens van het College. Deze keer gaat het allemaal over de kern Bergen.

Door: Ed Bausch

Verplaatsing Aldi

Het College wil, met instemming van de voltallige gemeenteraad, de Bergense Aldi verhuizen van de Jan Oldenburgstraat naar het terrein aan de Bergerweg dat horecagroothandel Scholten gaat achterlaten bij vertrek naar een bedrijventerrein in Alkmaar. Op het nieuwe bestemmingsplan voor het perceel Bergerweg 125 in Bergen, dus met de Aldi en woningen daar ingetekend, is volgens het College geen enkel bezwaar gekomen van inwoners of belangengroepen. Alleen bleek het Provinciebestuur niet gecharmeerd van het plan, omdat de supermarkt daar te los van stedelijk gebied zou liggen. De gemeente vindt de locatie wel stedelijk gebied, omdat er nu al een grote bedrijfshal functioneert en er ook een bedrijfswoning is. Wethouder Klaas Valkering: “We gaan nu in gesprek met de provinciebestuurders, we nemen hun zienswijze natuurlijk heel serieus en proberen een en ander op elkaar af te stemmen en dan het plan in november in de gemeenteraad te bespreken. Dit was het enige agendapunt voor de raadsvergadering van 8 oktober, die is nu dus geschrapt.”

Structuurvisie Bergen Oost

De visie is gemaakt omdat er in dat gebied aan het eind van de Kerkedijk richting de Schapenlaan verschillende functies zijn en omdat daar veranderingen in komen, vooral door de woningbouw op de voormalige BSV-velden. De Gemeenteraad ging in juli accoord met de gepresenteerde structuurvisie, met het verzoek om meer participatie mogelijk te maken met omwonenden. Er kwamen twee gespreksavonden, er was een online enquete en er volgde een extra studie naar de verkeersstructuur en de beeldkwaliteit in het gebied. Op 22 oktober wordt het aangepaste geheel gepresenteerd aan de Raad. Een belangrijke wijziging is dat de Kerkedijk en de Oudtburghweg nu worden gezien als te smal voor veel extra verkeer en vooral als wegen met een grote natuurlijke en cultuurhistorische waarde. Dus ze zouden moeten worden ontzien voor te veel verkeersdruk. De oplossing daarvoor is gevonden in het afsluiten van het Molenweidtje van de Kerkedijk. Alle verkeer voor de bestemmingen op het Molenweidtje (onder andere voor het depot voor afvalstoffen) zullen dus via de Churchillaan gaan.

Lees het volledige verhaal verder op Rodi.nl/Bergen

Hier straks niet meer afslaan naar Molenweidtje