Tilly Fokkens en Gerard Mooy tijdens optreden in 1962.
Tilly Fokkens en Gerard Mooy tijdens optreden in 1962. (Foto: aangeleverd)

LOS Nostalgia

Het poeliersbedrijf vindt tegenwoordig in Den Helder geen plaats meer nu pluimveeproducten, in tegenstelling tot vroeger, in supermarkten en slagerijen volop verkrijgbaar zijn. Deze ontwikkeling raakte in de jaren vijftig en zestig in een stroomversnelling.

Hoe anders was de situatie toen inwoners van Den Helder bij aankoop van poelierwaren waren aangewezen op Jacob Mooy en Hansen (laatstgenoemde in de Gravenstraat). Jacob Mooy deed als zestienjarige zaken met pluimveehouders in Koegras, Wieringen en op Texel. Met begerige blikken keken passanten naar de opgemaakte fazanten, patrijzen en eenden, gevogelte dat aanvankelijk slechts bij beter gesitueerden op tafel kwam. Klanten met een smallere beurs kochten bij uitzondering op hoogtijdagen de gelardeerde hazen en konijnen.

In de zomer van 1945 betrok Mooy een pand in de Keizerstraat alwaar zijn assortiment geleidelijk uitbreidde. Concurrentie bestond nauwelijks en bij het begrip poelier dacht vrijwel iedere Nieuwedieper aan Jacob Mooy die in het begin vrijwel alles slachtte. Op 31 december 1967 zette hij een punt achter het poeliervak. Zoon Gerard had andere ambities en maakte in later jaren naam als horecaondernemer. Daarnaast was hij als gitarist actief in de muziek. Niet minder feestelijk waren destijds de slijterijen die soms de concurrentiestrijd met de supermarkten overleefden. Verdwenen is drankenzaak 'De Wijnklok' Van P. Bregman op het adres Spoorstraat 57-59. 'De Wijnklok' was gevestigd in een deel van de Spoorstraat, dat men dikwijls beschouwde als een verloren hoek, maar waarvan de gemeente hoopte, dat dit deel zich gunstig zou blijven ontwikkelen.

De opening in 1965 bestond uit het wegnemen van een doek, die over een originele Franse wijnklok met een geschatte leeftijd van naar schatting 150 tot 200 jaar, hing.

Uitzending zondag 18 oktober van 12.05 tot 15.00 uur.