Liza (rechtsboven) met een aantal van haar cliënten.
Liza (rechtsboven) met een aantal van haar cliënten. (Foto: aangeleverd)

'Ik vind het belangrijk dat cliënten zich thuis voelen'

BREEZAND - "Het mooiste compliment dat ik van mijn cliënten kan krijgen is dat ze zo zichzelf kunnen zijn en dat ze zich zo op hun plek voelen. Ik zeg dan ook altijd: niks moet, alles mag!"

Aan het woord is de enthousiaste Liza Verhaart van dagopvang De Zonnemaatjes, waar zij de dagelijkse leiding voert. De kleinschalige opvang is gevestigd aan de Burgemeester Lovinkstraat 25 in Breezand, waar diverse activiteiten aangeboden worden voor mensen met een lichte beperking. "Ik heb zaken als veiligheid en geborgenheid bovenaan m'n lijstje staan, want ik vind het super belangrijk dat mijn cliënten het naar hun zin hebben bij ons en dat ze altijd weer met een blij gevoel naar huis gaan."

Doelgroep

De doelgroep waar de Zonnemaatjes zich op richt zijn mensen met een verstandelijke beperking, mensen met een vorm van autisme, mensen met niet-aangeboren hersenletsel en mensen met een psychiatrische aandoening. De Zonnemaatjes heeft als doel dat cliënten hun (verborgen) talenten en kwaliteiten ontdekken, verder ontwikkelen en leren hier gebruik van te maken. Dagbesteding geeft zin aan het leven: contact met anderen, waardering krijgen en jezelf nuttig voelen.

Aandacht

Vier dagen in de week is Liza te vinden bij de dagopvang waar ze haar cliënten in verschillende dagdelen begroet. Liza: "Wij zijn van maandag tot en met donderdag geopend, en waarschijnlijk ga ik binnen niet al te lange tijd ook op de vrijdag open. Ik wil iedereen namelijk evenveel aandacht kunnen schenken, dus ik kan straks ook wel wat (vrijwillige) hulp gebruiken." Met een grijns vervolgt ze: "Het zal wel lastig worden om een en ander over te laten aan anderen, want ik geef de regie slecht uit handen."

Stimuleren

Met haar empathie jegens de medemens en de opleiding Maatschappelijke Zorg niveau 4 op zak, mag het duidelijk zijn dat Lizathe right woman on the job is. "We eten gezellig samen, waarbij ik een lekker soepie, een tosti of iets anders lekkers op tafel tover. Bij Zonnemaatjes hebben we verder konijntjes rondhuppelen, beschikken we over een kippenhok, een moestuin en een kledingwinkel waar tweedehands kleding en spulletjes worden aangeboden. Daarnaast verkopen we leuke opgeknapte meubeltjes, deze schuren, schilderen en repareren we zelf. Uiteraard probeer ik onze cliënten zo veel mogelijk te stimuleren, maar ze moeten echt alleen de dingen doen waar ze blij van worden."

Word ook Zonnemaatje

Wie zich wil aanmelden of meer informatie wenst over de activiteiten kan contact opnemen met 0223-661239 of mailen naar info@zonnemaatjes.nl. Check de Zonnemaatjes ook op Facebook!