Op de voorgrond wethouder Remco Duijnker.
Op de voorgrond wethouder Remco Duijnker. (Fotobewerking BA/RM)

'We staan voor zorgvuldigheid en niet voor kapitaalvernietiging'

DEN HELDER - De termen duurzaam en duurzaamheid horen we tegenwoordig overal terug. 'Duurzaam’ betekent dat iets lang mee gaat. In dit geval gaat het om de wereld en het milieu. ‘Duurzaamheid’ betekent dat toekomstige generaties op dezelfde manier kunnen leven als wij nu. Daarvoor moeten we de wereld neutraler achterlaten. We kunnen op dezelfde manier doorgaan met het verbruiken van grondstoffen en het produceren van afval. Maar dat is niet duurzaam. Op een zeker moment zijn grondstoffen echt op of is het milieu te veel vervuild.

Den Helder ambitieus in het verduurzamen van de stad

De gemeente Den Helder wil het niet zo ver laten komen en heeft ambitieuze plannen om de stad op alle mogelijke manieren te verduurzamen. Zo staat in een raadsinformatiebrief te lezen: 'Het internationale klimaatakkoord stelt dat in 2050 de klimaatdoelstellingen moeten zijn behaald, de duurzaamheidsagenda van de gemeente Den Helder focust op 2040. De energietransitie moet ertoe leiden dat Den Helder in 2040 energieneutraal is. "Dat houdt in dat we tegen die tijd net zo veel energie verbruiken als we opwekken", laat verantwoordelijk wethouder Remco Duijnker weten. Met onder andere zaken als milieu en duurzaamheid in zijn portefeuille staat hij voor de uitdagende taak om de inwoners van Den Helder mee te nemen in het stap-voor-stap verduurzamen van de stad.

Win-winsituatie

"Het is natuurlijk een vrij actueel onderwerp waarbij ik de transitie onderverdeel in twee sporen: ondergronds en bovengronds. Bovengronds moet je denken aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving, van woningen en bedrijven. Denk daarbij aan het isoleren van woningen, het gebruik van zonne-energie, en het installeren van warmtepompen. Van tevoren dient dan wel geïnvesteerd te worden, want de kosten gaan nu eenmaal voor de baat uit. Maar het levert binnen zes à zeven jaar wel een energierekening op waar je heel blij van wordt. Dan ga je geld overhouden. Als de inwoners eenmaal het besef krijgen dat verduurzamen echt noodzakelijk is, én dat het uiteindelijk rendement oplevert, dan wordt het een win-winsituatie."

Gasloos

De ondergrondse fase waar Duijnker eerder op doelde, betreft de transitie naar gasloos wonen. Elke gemeente moet voor het einde van 2021 een plan van aanpak hebben, waarin zij inzichtelijk maakt hoe de gemeente per wijk de doelstelling ‘aardgasloos' gaat bereiken. "Dit betreft een landelijke discussie omdat het een immense en kostbare operatie is. In sommige gemeenten is daar al mee gestart maar zijn er ook tal van voorbeelden waar de hele deal alweer werd afgeblazen. Als alternatieve duurzame bron voor aardgas wordt steeds meer gesproken over waterstof, maar dat is nog ver weg voor de toekomst. In Den Helder willen wij zeker van het gas los, maar wel laten we de regierol varen, omdat we de landelijke trends afwachten. Wij zijn er voor de bewoners en willen ze niets opleggen. Wel willen we ze meenemen in het verschaffen van kennis over de mogelijkheden tot verduurzaming, want onbekend maakt onbemind."

Lees verder pagina 14.








‘Duurzaamheid’ betekent dat toekomstige generaties op dezelfde manier kunnen leven als wij nu.
Wethouder Remco Duijnker.