Opening van het Jeugdhonk Tuindorp in oktober 1980 door Arie van Wolveren. Vanaf links Alex Waagmeester, Roel Drogt en Dirkje Hickmann.
Opening van het Jeugdhonk Tuindorp in oktober 1980 door Arie van Wolveren. Vanaf links Alex Waagmeester, Roel Drogt en Dirkje Hickmann. (Foto: aangeleverd)

LOS Nostalgia

Na drie weken proefdraaien kon in de herfst van 1980 de deur geopend worden van het jeugdhonk ‘Tuindorp’ op fort Dirksz Admiraal. Het voornaamste doel was dat men hierbij voor ogen stond was om de zwervende jeugd van Tuindorp van de straat te houden. De kans van slagen leek aanwezig want in de voorgaande 3 weken had het autonome bestuur de teugels goed in de hand weten te houden.

Herinneringen

Op 15 maart 1980 startte de voorgeschiedenis van dit project toen het nieuwe onderkomen van de afdeling Tuindorp van de HVBWS met de welluidende naam ‘Eendracht leidt Tot Overwinning’ (ELTO) geopend werd. Na een gesprek met Arie van Wolveren van de dienst Sport, Jeugd en Recreatie, die eveneens belast was met jeugdzaken, mocht men de vrijgekomen ruimte betrekken. Geofrry Schilder en Martha Resink moesten als stagiaires de jongeren bijstaan bij het opzetten en ontwikkelen van plannen. Herinneringen over jeugdhonk Tuindorp worden opgehaald door Geoffry Schilder, Dora Hickman en Roel Drogt.

Boterham

Het feit dat het deze maand veertig jaar geleden is dat bewoners van de Kortevliet en directe omgeving een buurtvereniging ‘De Friese Buurt’ hadden opgericht. zal vanwege de corona niet gevierd worden. De Kortevliet en het omringende gebied, ook wel Friese Buurt genoemd naar de kolonie van Friezen die daar tijdens de aanleg van het Noordhollands Kanaal woonden, beslaat behalve de Kortevliet en de Middenvliet, een deel van de Doggersvaart tot het kruispunt Nieuweweg. Op dit stukje Helders platteland woonden in 1980 ongeveer zestig gezinnen, waarvan een aanzienlijk deel in de agrarische sector hun boterham verdienden.

Sluipwegen

Hoewel de stad bij wijze van spreken aan de overkant van de Doggersvaart ligt, hadden de bewoners van de Friese Buurt en omgeving de rust van het platteland. De bewoners meenden dat er de afgelopen tijd vaak via sluipwegen een inbreuk werd gedaan op het karakter van het gebied en zaten niet te wachten op een ongebreidelde groei van volkstuinen. Zij vonden de volkstuinen niet erg maar wel de gevolgen van auto’s die lukraak half op de weg of half in de berm werden geparkeerd. Over de latere ontwikkelingen van ‘De Friese Buurt is contact opgenomen met secretaris Swart

Belevenissen

Verder staan de belevenissen van een buschauffeur ten tijde dat de blauwe stadsbussen van autobusondernemer Van der Wijst nog in Den Helder reden, op de rol.


Uitzending zondag 2 november van 12.05 tot 15.00 uur.