De bouw van het datacenter viel bij veel bewoners van de Wieringermeer niet in goede aarde. Op de foto de bouw van het Microsoft Complex langs de A7.
De bouw van het datacenter viel bij veel bewoners van de Wieringermeer niet in goede aarde. Op de foto de bouw van het Microsoft Complex langs de A7. (Foto: Bert Westendorp)

Lubach fileert Fattenvall

HOLLANDS KROON – In het VPRO programma ‘Zondag met Lubach’ maakte presentator Arjan Lubach gehakt van de voorstelling van zaken van Fattenvall (eerder Nuon) in gemeente Hollands Kroon.

Fattenvall deed het eerder voorkomen dat ruim 350.000 huishoudens zouden profiteren van de 100 windturbines. Volgens de redactie van Lubach wordt de energie enkel gebruikt om de pas gebouwde datacentra van Microsoft en Google in de Wieringermeerpolder bij Wieringerwerf van energie te voorzien. De servers in de datacentra zouden vooral bestemd zijn voor Afrikaanse landen en landen uit het Midden-Oosten die gebruik maken van de service van Microsoft en Google. Fattenfall ontvangt voor de bouw van de turbines ruim 600 miljoen euro van de overheid, belastinggeld dus.

Het was met name VVD wethouder Theo Meskers (Economische Zaken) van Hollands Kroon die zich inspande om de datacentra naar de Wieringermeerpolder te halen. Ook zijn rol wordt door Lubach gehekeld. Een reisje naar de computergiganten in de Verenigde Staten om nader kennis te maken met Microsoft en Google wordt daarbij aangehaald.

Wethouder Theo Meskers: ''Het programma zondag met Lubach heeft zondagavond een verhaal gebracht over datacenters in onder andere Hollands Kroon. Het verhaal zit goed in elkaar met hier en daar een grap. Dat kijkt lekker weg. Het legt een vinger op de zere plek als het gaat om de maatschappelijke discussie rondom windenergie en ruimtegebruik."

Meskers vervolgt: ''Uiteraard nemen we het signaal wat uit zo'n programma komt serieus. Dat doen we al enige tijd als het gaat om het draagvlak voor windenergie en datacenters. Verschillende media (en ook wij als college en de gemeenteraad) hebben voorgaande maanden kritisch gekeken naar deze twee onderwerpen. Inwoners en ondernemers deden dat ook, bij gesprekken over het Gebiedsplan, waarmee niet verder gegaan is. En inwoners vragen zich af welk voordeel zij er nu daadwerkelijk van hebben.

Binnenkort spreken we met de gemeenteraad over de datacenters in onze gemeente. Dan wordt het bestemmingsplan om de vestiging van een nieuw datacenter mogelijk te maken langs de A7 besproken, en het onderzoek van Berenschot over het beperkte hergebruik van restwarmte van datacenters.

Datacenters gebruiken veel energie, dat is een feit. Maar dat de datacenters van Microsoft in Hollands Kroon rechtstreeks windenergie afnemen van de windmolens in de Wieringermeer is niet juist. De energie die daar wordt opgewekt, wordt in het landelijke net geplaatst. En groene stroom inkopen, dat kan elke ondernemer en inwoner doen. Microsoft heeft wel garanties van oorsprong gekocht van het Windpark Wieringermeer. Daarmee kunnen zij stellen dat de energie die zij gebruiken van het Windpark afkomstig is.

We gebruiken als samenleving (de hele wereld) steeds meer internet. Denk aan alles wat we online doen: social media, internetbankieren, foto's opslaan in de cloud etcetera. Al deze online data wordt op 3 plekken opgeslagen voor de beschikbaarheid (altijd en overal, 24/7) en veiligheid. Dus dat betekent ook iets voor de capaciteit aan datacenters. En ondanks het feit dat datacenters een hoop energie gebruiken, dragen ze juist ook bij aan een duurzamere wereld. Denk aan de enorm gekrompen footprint door het digitaal vergaderen in deze Corona-tijd.

Tot slot: het is ook niet zo dat we nu tot in de oneindigheid datacenters toe willen/gaan staan. Er is nog 170 ha aan bestaande initiatieven, die nog in voorbereiding zijn. Er is afgesproken dat met het actualiseren van de omgevingsvisie verdere visievorming voor o.a. dit gebied en thematiek plaatsvindt. Dat raakt dus ook datacenters en de integrale afwegingen die daarbij komen kijken. "

Veel inwoners waren niet blij dat de landbouwgronden verkocht werden aan de computergiganten. Ook vinden veel bewoners van de Wieringermeer dat het karakteristiek landschap van de polder ernstig is aangetast door zowel de windmolens als de panden van de computergiganten.

Fattenfall laat in een eerder uitgebracht bericht het volgende weten over het windpark: ‘De bouw van Windpark Wieringermeer is in volle gang. Het telt 99 windmolens, waarvan 82 van Fattenfall, en is daarmee het grootste windpark op land in Nederland. Het park levert in de loop van 2020 voldoende groene stroom voor 370.000 huishoudens. De stroom van 50 turbines is bestemd voor het nabijgelegen datacenter van Microsoft.'