Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Column Annelies Spaargaren

Dankbaarheid

van onvrede naar vrede

Elk mens is vroeg of laat in zijn leven op zoek naar iets waardoor hij zich gelukkig en vervuld voelt. Als ons leven zinvol is ervaren we dit als heel heilzaam. Helaas krijgen wij op onze zoektocht vaak met tegenslagen te maken. Dat kan ons angst inboezemen. Toch vraagt dit om moed. Moedig is niet degene die geen angst heeft, maar die ondanks de angst ervoor gaat.


In feite wil angst ons beschermen tegen allerlei akelige emoties die we liever niet willen voelen. Angst laat ons zien waar onze trauma’s zitten, onze innerlijke stukken die niet geheeld zijn en die elke dag ons leven bepalen. Angst is daarom een prachtig instrument om jezelf te helen, zodat je meer jezelf kunt worden. Het kan daarom een drijfveer zijn om ons aan te sporen om in contact te komen met allerlei pijnlijke emoties die we in de doofpot hebben gestopt. In plaats van overdreven op zoek te gaan naar verlossing, nodigt angst ons uit onze blik te verruimen. Bij het diepe verlangen om verlost te raken van onze angsten,
kan dapperheid ons helpen ons te bevrijden van allerlei oude ballast.
Wat voor de rups het einde van het leven is, betekent dit voor de vlinder de geboorte van een nieuw begin. Levensvreugde valt je ten deel als je je niet langer láát leven, maar het besluit neemt op onderzoek te gaan om vanuit vertrouwen je leven nu echt in eigen handen te nemen. En hierdoor ga je vanuit angst of controle weer naar vertrouwen en loslaten.

Dankbaarheid kan daarbij de wegwijzer zijn om waar je je zo tegen verzet hebt in liefde
te aanvaarden. Als je ontdekt dat in alles wat je meemaakt een geschenk verborgen zit,
helpt je dit om beter om te gaan met de pieken en dalen van jouw leven.
Door situaties die uitzichtloos zijn, word je meestal uitgenodigd een andere weg in te slaan en jouw pad vol vertrouwen te bewandelen. Net als blauwe plekken en schaafwonden die je hebt opgelopen als vanzelf van binnenuit genezen, zal dit je helpen op een wonderbaarlijke manier weer in contact te komen met jouw levenskracht.
Het is dus goed om voor een ervaring te bedanken, haar te zegenen, zodat je in vrede verder kunt gaan. Net als een zaadje bloesems en vruchten kan voortbrengen, kom jij daardoor ook tot groei en bloei! Tevreden zijn met wat je hebt en vanuit dankbaarheid vrede hebben met je onvrede, kan daarbij heel bevrijdend zijn! En als je gelooft dat het universum het allerbeste met je voorheeft en dat je veilig, geliefd en geborgen bent, kan dat je helpen.

Dit doet mij denken aan dit mooie verhaal wat je uitnodigt als je ontevreden bent,
je blik te verruimen. Dat wens ik jou ook toe om te ontdekken dat dankbaarheid is als balsem voor je ziel. Het opent jezelf voor de goedheid van het leven!

De rijkdom van de slak

De dieren hielden een grote vergadering om uit te vinden hoe ze zich zouden kunnen beschermen tegen de roofbouw van de mensen.
Ze waren verontwaardigd, want ze voelden zich allemaal onterecht behandeld.

“Van mij nemen ze bijna alles,” klaagde de koe: ”Ze nemen elke dag al mijn melk “.
“Het gaat mij niet veel beter,” zei de kip. “Ze pakken steeds mijn eieren af “.
Het schaap mopperde: “Ze nemen elke keer mijn mooie wol van mij af”.
“Je hebt helemaal gelijk,” viel de kanarie hen bij. “Ze sluiten mij op, omdat ze mijn gezang zo mooi vinden”. En zo hadden ze allemaal wel iets te klagen: de herten, de hazen, de vogels en de vissen, de walvissen en de zeehonden en de olifanten.

Toen alle dieren hun bezwaren hadden genoemd, klonk er de zachte stem van de slak:
“Wat ik heb, zouden de mensen onmiddellijk van mij afnemen, als ze dat konden.
Want ik heb precies wat ze het meeste missen om goed te kunnen leven:
ik heb de tijd en dat helpt me om thuis te komen bij mezelf en tevreden te zijn met wat ik heb. Daarom ben ik dankbaar voor dat wat de goede God mij geschonken heeft.
Wat jammer dat jullie alleen maar mopperen en niet in zien dat God jullie allemaal ook iets heeft gegeven om uit delen. En daar zijn de mensen jullie vast ook heel erg dankbaar voor! “

Accepteer jij het leven zoals het komt met regen en zonneschijn, pijn en vreugde?

Ben jij in staat om uit te huilen en opnieuw te beginnen?

Kan je inzien dat het leven geven en nemen en vallen en opstaan is?

Voel jij je een gezegend mens?

Of laat je je rust en vrede verstoren door al je angsten?

Ruimdenkendheid is het sleutelwoord………. De keus is aan jou!

Reacties op mijn columns zijn heel welkom!

Annelies Spaargaren

Eye-Openers

info@eye-openers-therapy.com. 072-5317053. Of eye-openers-therapy.com

Afbeelding
Afbeelding