Gedreven pleitbezorger met de vlag die altijd zijn huis in Groet siert
Gedreven pleitbezorger met de vlag die altijd zijn huis in Groet siert (Foto: Ed Bausch)

Liefde voor duin en bos

SCHOORL - Stichting ter behoud van het Schoorlse- en Noord-Kennemer duingebied. Dat is de volledige naam, in de volksmond en als website bekend als de Duinstichting. Ook al is de stichting ontstaan in de poging het kappen van bos bij Schoorl tegen te gaan: het gaat het zevenkoppige bestuur om het duingebied van Petten tot aan het Noord-Hollands Kanaal. Dat komt omdat vanaf Bergen aan Zee richting het zuiden PWN een grote beheerder is van duingebied, naast Staatsbosbeheer. Het bestuur heeft PWN (waterbedrijf en natuurbeheerder Noord-Holland) er graag bij als gesprekspartner. Schoorlaar Kees de Bakker is sinds juni de nieuwe voorzitter van de Duinstichting en is vrijdagavond 30 oktober een van de gasten in de televisie-editie van Vroege Vogels, 19.50 uur NPO 2.

Door: Ed Bausch

“Waarom niet een nationaal park maken van de Schoorlse duinen?''

In de uitzending vertelt Kees de televisieploeg op de Frederiksweg over de bossen die hij zo vaak doorkruist. Hij neemt nog niet lang deel aan het bestuur en is als voorzitter de opvolger van Jan Engelbregt, die evengoed nog bestuurslid is gebleven. “Voor de camera heb ik het vooral over mijn liefde voor het bos, in dit geval het Baaknolbos, en over wat het bos ook in geestelijke zin betekent voor zo enorm veel bezoekers. Want de Schoorlse Duinen trekken jaarlijks zo’n 2,5 miljoen wandelaars en fietsers en die houden van het gevarieerde duinbos met zijn speciale Oostenrijkse en Corsicaanse dennen, sommige hebben door de wind de vorm van een pijnboom. Bijzonder als je bedenkt dat er in Noord-Holland-Noord niet veel bos te vinden is.”

Genoeg is genoeg

De Duinstichting ontstond in 2016 toen een actiegroep een stille tocht hield tegen het voornemen van het Noord-Hollandse provinciebestuur om over te gaan tot bomenkap in de bossen van ‘De Schoorlse Duinen’, het Staatsbosbeheergebied tussen Schoorl/Groet en bijna tot aan Bergen aan Zee. Een stukje voor Bergen aan Zee valt het beheer onder PWN. “Daar is ook al veel nieuw open gebied gemaakt. Dat is echt wel mooi, hoor, maar het is ook wel een keer genoeg. De verdere kap zou tot meer diversiteit in het gebied moeten leiden. De aanvechters daarvan, de Duinstichting beschikt over 25.000 handtekeningen, kunnen dat niet begrijpen, zeker niet nu er al zoveel open terrein is gekomen na de grote branden.”

Lees verder op pagina 5

Op zoek naar de balans tussen zand en bos