Op zoek naar de balans tussen zand en bos
Op zoek naar de balans tussen zand en bos (Foto: Ed Bausch)

Vervolg van de voorpagina

Er zijn vier bossen in het gebied: het Baaknolbos, het Leeuwenkuilbos, het Dr. Van Steijnbos en het Frederiksbos. Daar zou veel van gekapt moeten worden, ware het niet dat het uiteindelijk Arthur van Dijk, de commissaris van de Koning, was die vorig najaar vond dat het niet goed was om in de gegeven omstandigheden een besluit te nemen. Dat was in een historische Statenvergadering. Die bespreking was afgedwongen na het beroemde Burgerinitiatief van de Duinstichting. “Met het compromis van vorig jaar kunnen we leven”, zegt Kees de Bakker. “Als experiment zal nu 20% van het Van Steijnbos worden gekapt waarbij het Leeuwenkuilbos wordt gespaard. Als tenminste de gemeente Bergen een aantal bezwaren ongegrond verklaart en definitief een vergunning afgeeft. Maar om van toekomstige onzekerheid af te komen willen we nu werken aan het verwerven van de status ‘Nationaal Park’, zoals bijvoorbeeld de Hoge Veluwe. Natuurlijk moet er dan ook onderhoud worden gepleegd, maar dan is de situatie veel beheersbaarder en worden motieven voor onderhoud inzichtelijker.”

Route naar beheersbaarheid

De wortels van het vak

Het verwerven van de status ‘Nationaal Park’ is een heel traject. “Daarvoor moeten onder meer de bomen op de monumentale bomenlijst van gemeente Bergen en in het Landelijk Register van de Bomenstichting worden opgenomen. Dat moet mogelijk zijn want de bomen in de vier bossen zijn ouder dan tachtig jaar. En ook is daarvoor een positief advies nodig van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, waaronder het Groen Erfgoed valt. En laat ik nou net van het districtshoofd van die Dienst een brief hebben gekregen waarin de interesse wordt uitgedrukt om in gesprek te raken”, zegt Kees de Bakker met een glundering. Vrijdagavond (of in ‘Uitzending gemist’) kijken dus. De natuur en het gebied rond Groet hebben al 38 jaar zijn warme belangstelling, want met zijn vrouw Ingrid gaf hij als uitgeverij Conserve decennialang boeken uit, waaronder enkele over de inspirerende waarde van het Schoorlse bos- en duingebied. Onlangs schreef de deze week met de Gouden Vleermuis bekroonde thrillerauteur en oud-bosbeheerder Jacob Vis een indrukwekkend goed gedocumenteerd essay over het gebied, ‘De wortels van het vak’.

Bestellen

Dat is voor 2,50 (ex portokosten) te bestellen via www.schoorlsebosmoetblijven.nl of schoorlsebosmoetblijven@hotmail.com.