Kunstenares en beeldhouwster Anja Jonker
Kunstenares en beeldhouwster Anja Jonker (Foto: aangeleverd)

Schelpenvissersbeeld met subsidie

REGIO - Door de gemeente Castricum is vergunning verleend voor de plaatsing van een monumentaal beeld in het centrum van Bakkum, ter herinnering aan het oude inmiddels verdwenen beroep van schelpenvisser.

Op kar met paard en platte schuit naar kalkovens in Uitgeest

Pieter Tolk, voorzitter Shanty- en Folksongkoor de Skulpers en de Werkgroep Schelpenvissersbeeld: "Hoewel het over Castricum en Bakkum gaat, is het vanuit historisch toeristisch en regionaal oogpunt ook van belang voor Uitgeest, Beverwijk en Heemskerk. Daarnaast is recent door de gemeente Castricum ook een subsidie van € 2500,- voor het beeld toegekend."

Begin juli 2020 werd door een werkgroep van het Shanty- en Folksongkoor de Skulpers een compleet plan ingediend bij de gemeente Castricum. Het plan bevatte naast de motivatie, foto’s van het schaalmodel beeld, de beoogde locatie in het centrum van Bakkum en een financiële begroting. Tolk: "De Castricumse kunstenares en beeldhouwster Anja Jonker heeft een ontwerp gemaakt voor het beeld op schaal, op basis van een ets van Jozef Israels uit de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. Het beeld dat 1,50 meter hoog wordt, zal worden gegoten van gewapende kunststof met een bronslook uitstraling.


Het beroep schelpenvisser werd tussen 1350 en 1940 uitgeoefend langs vrijwel de hele Nederlandse Noordzeekust en niet te vergeten de voormalige Zuiderzeekust. De schelpen werden na de vangst op het strand vervoerd op kar met paard en platte schuit naar kalkovens, zoals die in Akersloot en Uitgeest, waar ze werden gebrand tot kalk, een belangrijke bouwstof.

Tolk vraagt aandacht voor de cultuurhistorische betekenis van dit oude beroep voor Bakkum en de regio. "Het beeld vormt ook vanuit toeristisch oogpunt een aanvullende bezienswaardigheid en verrijking, die Bakkum als schelpenvissersdorp weer op de kaart zal zetten. Als meest logische locatie voor het beeld is gekozen voor het Schulpersplein in het centrum van Bakkum, bij restaurant Apicius en hotel Fase Fier. Het ontwerp en maken van het beeld kosten rond de 5.000 euro, exclusief de kosten van de onderbouw en de sokkel. De Werkgroep Schelpenvissersbeeld hoopt het beeld binnen enkele maanden te realiseren. Er zijn al enkele financiële donaties toegezegd, maar die zijn samen met de subsidie nog niet voldoende voor de totale kosten. Tolk tot slot: "Iedereen die dit initiatief een warm hart toedraagt, vragen wij om een bijdrage onder het motto dat alle beetjes helpen. Zo maken we iedereen betrokken bij en trots op de eigen geschiedenis van de regio." Bijdragen zijn welkom op bankrekeningnummer NL17RABO0161400086 t.n.v. Kastrikums Shanty Koor/Schelpenvissersbeeld.

Schelpevissersbeeld met subsidie.