Afbeelding
Marc Putto. (Foto: aangeleverd )

Al rond 200 mm regenwater in Kennemerland

Oktober gaat onverdroten door met het spuien van hemelwater en op sommige stekken in het westen van Noord-Holland is er deze maand al meer dan 180 millimeter regen gevallen. Enkele stekken tussen Castricum en Wijk aan Zee zitten al rond 200 millimeter oktoberwater.

Zaterdag beste dag, even droog

door Weerman Marc Putto

Verder het binnenland in nemen de neerslaghoeveelheden steeds af. Het relatief milde water van de Noordzee en het IJsselmeer zorgt ervoor dat juist in die waterrijke omgeving de meeste neerslag valt.

Regengebieden

Tot en met het weekend bivakkeren we (evenals vorige week) in een grensgebied tussen de vrij droge gebieden enkele honderden kilometers ten oosten van Nederland en de voortdurende depressie-invloeden ten westen van ons, met name bij Ierland en Engeland. Een nagenoeg diagonaal lopende trog (zuidwest-noordoost lopend) via Ierland naar Noorwegen blijft ook invloed op het weer in ons land hebben. De meeste regengebieden lopen dan ook van zuidwest naar noordoost met het accent op Noord - en Zuid-Holland. Zeer regelmatig komen er dus regenzones over die soms worden afgewisseld door betere dagdelen waarop het wat droger is. De zaterdag bijvoorbeeld belooft droog of vrijwel droog te zullen verlopen. Vrijdagmiddag is dat ook al deels het geval na die kletsnatte donderdag.

Of het nu regent of niet, de middagtemperaturen blijven vrij hoog voor eind oktober met een uitschieter tot 16 graden wellicht ergens de komende dagen in Noord-Kennemerland..

De wind zit uiteraard in de bekende hoek zo tussen zuid en zuidwest en is soms vrij krachtig.

Minder zacht

Aan het eind van de eerste novemberweek neigt de invloed van hogedrukgebieden groter te worden. De atmosfeer kan wat meer stabiliseren en het wordt dan ook minder zacht. Het aandeel zon kan wat toenemen overdag, maar ook de kans op mist in de kleine uurtjes. In wat meer heldere nachten kan het gaan afkoelen tot 5 graden of iets lager.

Geleidelijk komen er wat meer langetermijnprognoses voor de komende winter. Unaniem zijn ze niet bepaald en nergens is te traceren dat we een koude winter kunnen bekomen. Men houdt zich nogal op de vlakte omtrent het weersverloop gedurende de maanden december, januari en februari. Binnen een maand moet er wat meer duidelijk zijn over het verloop van de komende winter. Volgens mij komen er wel wat koude verrassingen langszij in december.

Meer informatie:

www.weerprimeur.nl