Het maximumaantal bezoekers aan een uitvaart hangt af van de plek van de uitvaart.
Het maximumaantal bezoekers aan een uitvaart hangt af van de plek van de uitvaart. (Foto: aangeleverd)

Het coronavirus en uitvaarten

REGIO - Bezoekers aan een uitvaart houden altijd 1,5 meter afstand. Daarnaast gelden er voorwaarden. Alle bezoekers hebben bijvoorbeeld een vaste zitplaats. Als het niet lukt aan de voorwaarden te voldoen, geldt binnen een maximum van 100 bezoekers. Of 250 bezoekers buiten.

Het maximumaantal bezoekers aan een uitvaart hangt af van de plek van de uitvaart. Er geldt geen maximum aantal personen als iedere bezoeker zich aanmeldt en iedere bezoeker bij aankomst een gezondheidscheck krijgt, exclusief personeel van de uitvaartonderneming, geestelijke medewerkers en medewerkers van de begraafplaats of het crematorium. Sinds 10 augustus is het in de horeca verplicht bezoekers te vragen zich te registreren. Dit geldt ook voor uitvaartcentra met een eet- en drinkgelegenheid. Bezoekers registreren zich op vrijwillige basis. Als een bezoeker weigert gegevens achter te laten, dan mag de toegang niet geweigerd worden.

Kan men een vergoeding krijgen van het ministerie van BZK bij extra kosten voor rouwvervoer? Soms krijgen nabestaanden extra kosten voor rouwvervoer, omdat hun dierbare vanwege het coronavirus naar een ander ziekenhuis werd overgeplaatst. Betalen de uitvaartverzekering of de uitvaartverzorger deze kosten niet? Dan betaalt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties deze kosten. Hiervoor kunnen nabestaanden zich melden bij de Ombudsman Uitvaartwezen. Bron: Rijksoverheid.nl