Wordt dit de leef en speelruimte van toekomstige Flex-woning bewoners?
Wordt dit de leef en speelruimte van toekomstige Flex-woning bewoners? (Foto: Aart Tóth)

'Wij worden buiten spel gezet'

CASTRICUM - Afgelopen week werd een voorstel onder verantwoordelijkheid van wethouder Slettenhaar, voor de plaatsing van 24 flexwoningen (zeecontainers aangekleed met een houten wand ad ruim 500 euro huur per maand voor mensen in problemen) op een terreintje aanpalend aan de Castricummer Werf behandeld. Onwenselijk vinden de ondernemers in dit gebied.

door Aart Tóth

Zelden komt het voor dat een wethouder voortdurend raadsleden maant tot spoed. Ook het vragen om een ‘ja’ van raadsleden die door het uitlopen van de vergadering, nog niet eens aan het woord waren geweest, was nieuw in de raad. Is het doordrukken of speelt er iets in de achterkamertjes? Als redenen gaf de wethouder op dat de Provincie en het Rijk hem manen tot spoed. Leo van Schoonhoven herinnerde de wethouder: "Toen enkele weken geleden de flexwoningen in Akersloot behandeld werden was er volgens u geen sprake van haast en waren er geen voorwaarden aan de subsidie van drie ton verbonden. Waarom nu wel?" Volgens de wethouder was dit een ‘ander geval’. Harold Ebels van D66: “Er zijn geen kaders dus waar moeten we eigenlijk ‘ja’ tegen zeggen?” Ada Greuter van de PvdA: "We hebben als raad geen enkel plan goedgekeurd. En nu moeten we opeens ‘ja’ zeggen voor 24 zeecontainers op een plek die niet past." Barbel Böhling van de Vrije Lijst: "Het dossier flexwoningen en het dossier Castricummer Werf moeten we los zien van elkaar." Hoe dat kan, terwijl duidelijk is dat er twee partijen zijn die hetzelfde terreintje voor eigen gebruik claimen - leek de meesten te ontgaan.

Niet eens met voorstel

Duidelijk is dat de ondernemers het niet eens zijn met het voorstel. Hen gaat het erom dat ze al jaren met de gemeente praten over gebruik van het terreintje als parkeergelegenheid in verband met het toekomstbestendig maken van de werf. En opeens - zonder overleg - komt dit plan in de raad. Geen wonder dat ze verontwaardigd zijn wat bleek uit de woorden van ondernemer Danny Hes: "Wij worden compleet buitenspel gezet door de gemeente. Heel benieuwd zijn we naar de nog aan het woord komende VVD. Steunen zij hun wethouder? Kunnen ze zich als ‘ondernemerspartij' permitteren om richting verkiezingen zo'n grote groep ondernemers met zoveel medewerkers - die gesteund worden door tientallen andere ondernemers in de gemeente - laten vallen”? Donderdag weten we het. Wel is duidelijk dat dit dossier binnen de raad als een splijtzwam werkt. Komt er weer een bestuurscrisis aan?

Het college laat in een algemeen wederhoor weten: "Het belangrijkste is dat de ondernemers en de gemeente weer gaan praten over de huidige situatie aan de Castricummer Werf en de toekomst. Daar is iedereen bij gebaat. Parkeren, verkeer en de revitalisatie van het bedrijventerrein zijn daarbij de belangrijkste onderwerpen. De gemeente zet zich hier graag voor in en we zien dat de ondernemers dat ook doen”.

Afbeelding