Corona update

REGIO - Dinsdag is een persmoment gehouden door het kabinet over de stand van zaken omtrent het coronavirus. Er zijn geen nieuwe maatregelen aangekondigd. De huidige genomen maatregelen blijven zeker nog tot december van kracht.

Er worden nog geen conclusies getrokken over de effecten van de gedeeltelijke lockdown waarin we nu zitten, daar komt binnenkort meer duidelijkheid over, ook met betrekking tot verlengde sluiting van de horeca in onze gemeente. Het kabinet geeft komende dinsdag weer een reguliere persconferentie. Dan wordt bekend of er nadere maatregelen worden genomen.

Twee weken geleden kondigde het kabinet een gedeeltelijke lockdown af voor minstens vier weken.

Dat betekent onder meer sluiting van de horeca, geen alcohol op straat tussen 20.00 en 07.00 uur en beperking van het aantal mensen in binnenruimtes tot maximaal dertig.

Het pakket maatregelen blijven nog tot in december van kracht.

Tussen 13 maart en 27 oktober van dit jaar zijn in de gemeente Castricum in totaal 18 inwoners opgenomen als gevolg van het coronavirus waarvan 10 inwoners zijn overleden met een positieve COVID-19 testuitslag (3 op 10.000 inwoners)

Coronawet

Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met de tijdelijke coronawet. Een ruime meerderheid van de senaat steunt de wet, inclusief de aanpassingen die de Tweede Kamer heeft aangebracht.

De tijdelijke wet vervangt de huidige noodverordeningen en geldt in eerste instantie voor drie maanden. Indien nodig kan de coronawet steeds met drie maanden worden verlengd.

Ook is het mogelijk dat de wet tussentijds wordt ingetrokken, zodra deze niet meer nodig is. Het parlement wordt bij dergelijke besluiten betrokken.


Bron: RIVM/Rijksoverheid