Heropening Simon de Wit in mei 1957.
Heropening Simon de Wit in mei 1957. (Foto: aangeleverd)

LOS Nostalgia

In oktober 1980 hield de supermarkt van Simon de Wit aan de Spoorstraat op te bestaan. Het pand inclusief de bovengelegen woningen waren verkocht aan een Haagse beheer- en beleggingsmaatschappij. Mede door de slechte bereikbaarheid bleek de supermarkt niet langer levensvatbaar te zijn. Vanaf 20 oktober 1927 maakte de Helderse bevolking kennis met een filiaal van Simon de Wit. Met de komst van deze winkel kreeg de Spoorstraat een modernere uitstraling.

Zo domineerden de winkels hier meer en meer de straat en de tijd was dus rijp dat ook de nog resterende burgerwoningen plaats zouden maken voor winkels. De grondlegger van Simon de Wit, een Zaans kruideniersbedrijf, ging al op 12 jarige leeftijd langs de deur met kaas en toen zijn vader in 1867 overleed, werd de woonkamer van zijn ouderlijk huis omgebouwd tot winkel. Vanaf de start floreerde deze zaak en kort hierna groeide de zaak uit tot een goed beklante winkel. Hierna volgden vestigingen in Amsterdam, nog weer later elders in Nederland, dus ook in Den Helder. Simon de Wit deed zijn naam alle eer aan, in de zaak waren de plafonds spierwit, witte cementen vloeren en de wit bekleedde wanden gaven de winkel een helder en frisse aanblik.

Eveneens de in de winkel aanwezige glazen vitrines, stofvrije kasten, vleessnijmachines en de snelwegers stonden garant voor hygiëne en snelle verwerking van de artikelen. De boerenkaas, de peulvruchten en de vleeswaren genoten een grote bekendheid maar dat betekende niet dat de overige artikelen alleen maar bijzaak waren. In het eerste uur van Nostalgia de uitgebreide geschiedenis van Simon de Wit in de Spoorstraat en voorafgaande hieraan een historisch overzicht over het ontstaan en de ontwikkeling van dit kruideniersbedrijf. Op 30 juni 1967 werd aan de Kroonstraat 47 Bodega Siësta geopend. In deze Spaanse bar van Gerard en Bella Mooy kon men gezellig zitten en genieten van een geïmporteerde sherry uit Engeland. Bij binnenkomst zag je een open haard met 12 zitplaatsen voorzien waren van kalfsvellen in zwart-wit.

De open haard deed tevens dienst als grill, hier konden de gasten hun snack zelf roosteren en hun bord paella eten, het befaamde Spaanse gerecht van rijst met vis . Bella Mooy hield modeshows en heeft geruime tijd de juwelierswinkel van De Witte in de Beatrixstraat gedreven. Twee weken geleden werd de thans 88 jarige Bella Mooy opgezocht in haar huidige woonplaats Leiden waar ze met plezier terugdenkt aan de Helderse jaren toen ze bij het uitgaanspubliek en de middenstand een grote populariteit genoot.

In de bloemlezing over Oktober 1920 de komst van het bioscooptheater Tivoli (deze maand een eeuw geleden), de discussie over lantaarnopstekers en de komst van een opleidingsschool voor telegrafie aan de Zuidstraat. In het derde muzikale uur een overzicht van de Franse hitparade van oktober 1960. Uitzending zondag 25 oktober 12.05- 15.00 uur.