Arnoud met opnieuw een 'buit'.
Arnoud met opnieuw een 'buit'. (Foto: aangeleverd)

'Ik kan de wereld niet verbeteren, maar wél het verschil maken'

ANNA PAULOWNA - 'Maak van je mondkapje geen zwerfkapje'. Deze slogan werd afgelopen dinsdag de wereld in geholpen, omdat veel gebruikte mondkapjes momenteel op straat belanden. Het zijn echter niet alleen de mondkapjes die rondslingeren, ook ander zwerfafval wordt te veel en te vaak aangetroffen in onze natuur.

'Zwerfie Anna Paulowna' houdt zich serieus bezig met het reduceren van afval

Iemand die zich dit druk maakt om dit zwerfafval en er ook daadwerkelijk iets aan doet, is de in Anna Paulowna geboren en getogen Arnoud Blijdorp (39), ook wel bekend als 'Zwerfie Anna Paulowna'. "Vorige week donderdag heb ik sinds langere tijd weer eens een cleanup georganiseerd in Anna Paulowna", zegt hij. "Samen met een groep enthousiaste mensen hebben we zwerfafval opgeruimd. Naast het nuttige aspect is het ook nog eens een coronaproof en sociaal moment. En... nog gezond ook, want we hebben twee uur lang gewandeld."

Ergeren

Naast zijn dagelijkse werkzaamheden bij Reaal Verzekeringen, waar Arnoud zich bezighoudt met allerhande vraagstukken op het gebied van Levensverzekeringen, houdt de vader Julian (6) en Sophie (4) zich al geruime tijd bezig met het schoner maken van de wereld. "Ik ruim nu sinds een jaar of zes zwerfafval op. Toen Julian in de kinderwagen zat liepen we vaak door het dorp en het viel me op hoeveel afval er overal lag. Toen begon ik met een zakje aan de kinderwagen waar ik afval in deed, want kijk eens om ons heen! Ik ergerde me enorm aan het afval. En die energie kun je twee kanten op laten gaan. Mopperen en ergeren óf proberen om daadwerkelijk wat te doen. Ik heb voor het laatste gekozen. Ik kan de wereld weliswaar niet veranderen maar wel elke dag hét verschil maken in mijn eigen leefomgeving. Want zoals ik altijd zeg: ´het is niet mijn afval, maar wel ons probleem´. Je ogen sluiten voor dit soort uitdagingen kan anno 2020 ook niet meer. Het gaat ons allemaal aan."

Enthousiast

Als 'Zwerfie Anna Paulowna' gaat Arnoud op pad op de momenten dat 'ie er tijd voor heeft. "Ik probeer steeds vaker een cleanup (opruimactie) te organiseren. De mensen die hierbij aansluiten zijn net zo enthousiast als ik en helpen vrijwillig mee tijdens deze momenten. De volgende opruimactie staat ook gepland: zaterdag 21 november van 09.30 tot 10.30 uur in Anna Paulowna. Soms helpen ouders met kinderen om hen mee te nemen in het probleem van zwerfafval. Of ouderen. Eigenlijk kan iedereen helpen!"

App

Dat Arnoud zich serieus bezighoudt met het reduceren van zwerfafval blijkt wel uit het feit dat hij het opgehaalde afval vastlegt met behulp van een speciale app (Litterati). "Daarmee kan ik registreren wat ik vind, waar ik het vind, welk materiaal het is en welk merk. Zo kan ik concluderen dat ruim 70% van al het zwerfafval plastic bevat. Daarnaast onnoemelijk veel blikjes, sigarettenpeuken en de laatste tijd mondkapjes. Het zwerfafval is overal. Ik heb in een paar jaar tijd 25.000 stuks zwerfafval vastgelegd met de app die ik gebruik. Het is dus niet meer een 'ver van ons bed show´. Ik hoor regelmatig ´het is in andere landen vele malen erger´ en ´het valt hier wel mee´. Maar we moeten zuinig zijn op onze leefomgeving. En ik heb misschien niet veel invloed op wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt, maar kan wel hier in de buurt mijn best doen. En dat geldt voor iedereen. Je kunt elke dag hét verschil maken. Op welk vlak ook. Dus laat je nooit tegenhouden."

Successen

Met de data van de app die Arnoud gebruikt, zijn inmiddels de nodige successen geboekt. "Het snoepje Antaflu bijvoorbeeld, wordt niet langer in plastic wikkels verkocht maar in waspapier. Ook hebben we retailers zo ver gekregen geen plastic vuurwerk meer te verkopen en de Wilhelmina pepermuntjes worden ook niet langer in plastic verpakt. En de app doet meer want zwerfafval opruimen zelf helpt niet om de stroom afval aan te pakken. Het creëren van data met deze app helpt wel om inzicht én bewustwording te krijgen."

Lees verder pagina 25.














Er wordt heel wat zwerfafval verzameld.