Wilde tijm (© Stichting Duinbehoud)
Wilde tijm (© Stichting Duinbehoud) (Foto: )

Ruiken en proeven in de natuur

Een groot deel van ons dagelijks voedsel bestaat uit planten die afkomstig zijn uit de natuur. De groenten die we kopen in de winkel zijn afkomstig van planten die groeien op de akkers. De appels, kersen en noten komen uit boomgaarden. Het zijn allemaal planten die van oorsprong uit de natuur komen. Door de mens zijn deze planten zorgvuldig geselecteerd, doorgekweekt en veredeld. Door dit veredelingsproces zijn de vruchten of de wortels van de planten veel groter dan in de vrije natuur. En dat levert ons veel voedsel op, uit de natuur. Wandelend door de natuur kun je een deel van ons dagelijks voedsel herkennen als wilde planten.

Voor het maken van een lekkere salade kun je rucola gebruiken. De smaak van rucola is pittig en een beetje bitter. In de duinen vind je een plant die er heel veel op lijkt: de zandkool. Je vind de zandkool met zijn gele bloemetjes vaak langs de boulevards en wandelpaden in de duinen. Je kunt er rustig een blaadje van plukken en proeven.

Look wordt door kenners meteen geassocieerd met de geur van uien. In de duinen komen we verschillende plantensoorten tegen uit de familie van uien. Wrijf een blaadje fijn en je ruikt meteen de uienlucht. Bekend van de landgoederen is daslook, maar de meest gekweekte soort voor gebruik in de keuken is bieslook.

Watermunt is in de duinen duidelijk te herkennen aan de paarse bloemen in bolvormige hoofdjes en een heerlijke geur van verse munt. De gekweekte soorten worden gebruikt voor het zetten van thee of als smaakmaker in de couscous.

Voor meer info: www.duinbehoud.nl




Afbeelding