Marc Putto.
Marc Putto.

Weer of geen weer

Tijdens het weekend is het tijdelijk minder wisselvallig. We hebben dan wat meer invloed van een hogedrukgebied boven het centrum van Europa waardoor depressiedruk vanuit de oceanische kant minder snel effect krijgt op ons weerbeeld. Met wat geluk houden we het vanaf donderdag tot zondag meestentijds droog in het midden en westen van Noord-Holland.

door Marc Putto

Er zijn drie weermodellen die een portie nieuwe regen vanuit het westen al voor zondagochtend programmeren. De kans op een regenachtige zondag is dan ook groot.

In grote lijnen blijven zeer actieve depressies rondtollen in het gebied rond IJsland. Mocht de hoge druk boven het oosten van Europa vrij dominant blijven, kan de Benelux het langer droog gaan houden op middellange termijn. De zon komt er dan ook meer aan te pas.

Woensdagavond waren er nog even wat stormperikelen, vooral tussen uitgeest en Schagen. De meeste onrust zal in de loop van donderdag wel weer voorbij zijn waarna de wind zich voornamelijk koest houdt tot zondag.

De temperaturen zijn niet bepaald laag dezer dagen bij een vrij zuidelijke stroming. Maxima tot 16-17 graden zijn dan ook niet ondenkbaar.

Tot begin deze week was het temperatuurverloop van oktober helemaal normaal. We zaten precies op het gemiddelde. Met nog zo’n anderhalve week te gaan verwacht ik dat de maand ongeveer een halve graad boven de gangbare temperatuurnorm zal uitkomen.

Zowel in het hoge noorden van Europa als in het Alpengebied viel sneeuw de afgelopen dagen. Dit is een normaal verschijnsel in deze periode van het jaar en zegt niets over een eventueel vroege winter in Europa. Voor wat winterweer in Nederland moeten we tenminste een maand wachten. Velen zien uit naar een winter die ook echt op winter lijkt.

Langetermijnprognoses geven zelden aan hoe het weer daadwerkelijk uitpakt in december, januari en februari. Soms is wel een tendens aan te geven. Op dit moment zinspelen diverse prognoses op een wat hogere luchtdruk ten noordwesten van Nederland dan normaal. Dit zou kunnen betekenen dat de voorkeur voor een noordwestelijke stroming iets groter is. Dan maakt het ook nog uit (voor de temperatuur in ons land) of de stroming meer naar noord, of juist richting west neigt.

Meer informatie: www.weerprimeur.nl