De flyer met aankondiging van het 2-daagse Goud Zilver evenement.
De flyer met aankondiging van het 2-daagse Goud Zilver evenement. (Foto: aangeleverd)

Horeca dicht, maar wel een goud- en zilverbeurs zonder reserveringen

CASTRICUM - Inwoners van Castricum troffen recentelijk een flyer van een goud- en zilverbeurs op de deurmat. Dorpshuis De Kern zou afgelopen woensdag en donderdag het evenement verzorgen. Maar hoe kan dat als een noodverordening van kracht is? Een inwoner van Castricum (naam bekend bij de redactie) maakte zich zorgen. Hij stuurde maandag een mail naar de gemeenteraad en de burgemeester. Na snel schakelen zijn De Kern en de handelaar gebeld en werd de bijeenkomst afgelast.

De bezorgde inwoner was verontwaardigd. “Terwijl horeca dicht is, vanwege de lock down, houdt een goudopkoper een bijeenkomst in ons dorpshuis. Mensen kunnen er nota bene naartoe zonder reserveringen. Dat is in strijd met de noodverordening."

Naast dat het in tijden van Corona niet is toegestaan om zonder reservering of plaatsering groepen te ontvangen, roept het ontbreken van bedrijfsgegevens ook vraagtekens op bij deze inwoner. "Er staan geen telefoonnummers, website of adresgegevens op de flyer. Dit vraagt om een alerte houding van de beheerder van ons dorpshuis." De Kern laat aan de BUCH weten vaker zaken te hebben gedaan met de handelaar en heeft tot op heden geen negatieve berichten ontvangen van bewoners.

Naar aanleiding van de mail van de bezorgde Castricummer liet de gemeente weten dat het evenement zou worden afgelast.

Eric Groot - van Ederen, beleidsadviseur openbare orde en veiligheid van de BUCH: "Na intern overleg kon worden geconcludeerd dat het evenement inderdaad in strijd is met artikel 2 lid 4 van de noodverordening. We hebben direct contact gezocht met de beheerder van dorpshuis De Kern en de handelaar. De Kern ging er vanuit dat de goudinkoper zelf alle maatregelen al had genomen. De inkoper gaf aan dat hij niet op de hoogte was van beperkende maatregelen voor zijn 'beurs'.

Groot - van Ederen: "De boa’s van de gemeente hebben op beide dagen toegezien of er inderdaad geen beursactiviteiten plaatsvonden. Aan De Kern is gevraagd een brief bij de entree op te hangen om te voorkomen dat mensen in het gebouw gaan rondlopen op zoek naar de inkoper."

De beleidsadviseur heeft de inkoper van goud en zilver de tip gegeven om in het vervolg, bij een nieuwe te prikken datum, contact op te nemen met de BUCH. Dan kan hij er zeker van zijn dat het aan alle dan geldende richtlijnen voldoet. Zo kan voorkomen worden dat een evenement opnieuw in het water valt.

De inwoner over de beoordeling van de gemeente Castricum. "Ik ben blij dat de BUCH direct na de melding heeft ingegrepen, ik ben zeer te spreken over deze afhandeling. Dit snelle en adequate ingrijpen verdient een groot compliment."

Door: Yvette van der Does.

Afbeelding