D66 raadslid Harold Ebels.
D66 raadslid Harold Ebels. (Foto: Aart Tóth)

'Treurnis in de raad over vervolgverhaal'

CASTRICUM – De flexwoningen waren dinsdag 3 november het ‘vervolgverhaal’ in de gemeenteraad. Er was zelfs een Amendement met als onderwerp ‘Revitalisering Castricummer Werf/project flexwonen’ en een motie over hetzelfde onderwerp met de titel ‘Motie van treurnis’, waar verschillende politieke partijen hun naam onder zetten. Daar moest in de raad een meerderheid voor gezocht worden, waarbij er een andere aanpak werd verzocht en meer openheid zoals afgesproken in het raadsbreed gedragen programma 2018-2022 bij de vorming van het huidige college.

door onze verslaggever Aart Tóth

Partijen zetten alles op alles om vertrouwen terug te winnen

De zinsnede uit dat programma was; De politieke partijen zijn zich ervan bewust dat het vertrouwen in de politiek ook in Castricum niet erg groot is. Daarom zette partijen alles op alles om dat vertrouwen terug te winnen. Daarom is voor alle partijen samenwerking met de inwoners de nieuwe standaard. Daarbij zijn transparantie en duidelijkheid van groot belang. Inwoners worden voortaan vanaf het begin bij nieuwe initiatieven betrokken. De raad verwacht met deze werkwijze verder komen met de ambitie en dat inwoners, bezoekers, maatschappelijke organisaties en ondernemers dat over vier jaar ook zo ervaren.

Wantrouwen

Deze tekst kwam dus nu terecht in de ‘Motie van Treurnis’ met wat aanvullingen verband houdende met het flexwoningen project. Zo is gesteld dat het college via zogenaamde consultatiebijeenkomsten het wantrouwen van inwoners richting raad en college is vergroot. Daarbij het gedrag van het college over het project niet in overeenstemming is met de door de raad gestelde voorwaarden. Uiteindelijk wordt het college opgeroepen de ingenomen houding per direct te verlaten en gedrag aan te passen.

Amendement

In het Amendement wordt uitgebreid ingegaan op de aangebrachte verslechtering van de Castricummer Werf, waar ondernemers worden belemmerd in hun mogelijkheden. Ook wordt gewezen op de al bestaande plannen voor verduurzaming, vergroening en grotere veiligheid van het gebied, met verbeteren uitstraling panden, plus toekomstvisie met honderden meters zonnepanelen die stroom aan ondernemers maar ook aan omwonenden zullen gaan leveren. Vervolgens wordt in het besluit van dit Amendement gevraagd; Het besluit over het plaatsen van flexwoningen op deze locatie uit te stellen tot de plannen van de ondernemers in samenwerking met de gemeente uitgekristalliseerd zijn en er consensus is gekregen over toekomstvisie, financiering, planning en uitvoering. Pas nadat dit bekend is en de uitkomst te beoordelen is door gemeente en gemeenteraad, een besluit te nemen over wel of niet (kunnen) plaatsen van flexwoningen op deze locatie.

Consultatie

Aanvullend werd door raadslid Leo van Schoonhoven nog even teruggegrepen naar de raadsvergadering van vorige week met “Wat opvallend is dat vorige week donderdag er een ‘consultatie’ over het onderwerp ‘flexwoningen plaatsen bij Castricummerwerf’ was. De wethouder luistert niet eens naar prima argumenten van o.a. D66 Harold Ebels of emotionele argumenten van Ada Greuter van de PvdA of naar de mix van zakelijke argumenten en emotionele argumenten van mij. Alles in het kader: niet doen omdat ... Hij reageert gewoon niet op niet met hem ‘meebewegende ’raadsleden. Ik was dat zo zat dat ik hem toevoeg dat hij: ‘kennelijk zijn kont afveegt met elk argument dat hem niet bevalt …’ en wordt gekapitteld over mijn taalgebruik door de voorzitter.”

Rekenen op meerderheid

Na het beraad op 3 november werd duidelijk dat het Amendement kan rekenen op een meerderheid en de motie van Treurnis een spannender verloop te zien zal geven.