EHBO post bij Castricum aan Zee bij mooi weer.
EHBO post bij Castricum aan Zee bij mooi weer. (Foto: aangeleverd)

EHBO blikt terug op strandseizoen

CASTRICUM AAN ZEE - Ieder jaar zijn de hulpverleners van EHBO Vereniging Castricum actief op hun strandpost op het strand van Castricum aan Zee. Ook dit jaar stonden de vrijwilligers eind april weer klaar, maar in overleg met de gemeente Castricum werd, vanwege de Corona-maatregelen, besloten de strandpost vooralsnog niet te openen.

In meeste gevallen kon slachtoffer na behandeling stranddag vervolgen.

Na versoepeling van de overheidsmaatregelen werd in samenspraak met de gemeente en de reddingsbrigade besloten om vanaf Hemelvaartsdag 21 mei 2020 de strandpost alsnog te openen.

Om veilig en verantwoord te kunnen werken, werden enkele aanpassingen aan de post gedaan waaronder een meldprocedure en een aangepaste looproute. Ook kregen de hulpverleners de beschikking over persoonlijke beschermingsmiddelen waaronder mondkapjes, face-shields en desinfectiemiddelen.

Zelf hulp toepassen

Voor veel voorkomende kleine verwondingen zoals kwallenbeten of een splinter in de voet waren ‘zelfhulpkits’ beschikbaar waarmee bezoekers onder begeleiding van de EHBO’er buiten op het terras zelf eerste hulp konden toepassen. Bij ongevallen waarbij de inzet van de EHBO'ers noodzakelijk was, werd deze in de behandelruimte door de hulpverleners uitgevoerd. Ook kwam het regelmatig voor dat een EHBO'er samen met de reddingsbrigade naar het slachtoffer op het strand of paviljoen ging om ter plekke hulp te verlenen.

In de meeste gevallen kon het slachtoffer na behandeling de stranddag vervolgen. Als professionele hulp nodig was, werd daarvoor contact opgenomen met de huisarts op de camping, de huisartsenpost of 112, waarmee de EHBO Vereniging Castricum een goede samenwerking heeft.

545 bezoekers geholpen

Hoewel het strandseizoen dit jaar korter was omdat de post later open ging, zijn door de hulpverleners van de EHBO toch nog 545 bezoekers geholpen. In 9 gevallen was de inzet van een ambulance noodzakelijk. Bij 19 gevallen werd de bezoeker doorverwezen naar de huisartsenpost.

EHBO-vereniging trots

De EHBO-vereniging is er trots op dat zij, ondanks de bijzondere situatie, met de inzet van 23 vrijwilligers op alle dagen voor bezetting op de strandpost heeft kunnen zorgen. De strandpost levert daarmee een belangrijke bijdrage aan een veilige stranddag voor de vele bezoekers.

Strandpost gesloten

Inmiddels is de strandpost gesloten en opgeruimd. De units worden binnenkort door de gemeente naar de winteropslag gebracht. Maar voor de EHBO-vrijwilligers betekent dit niet dat er het werk er op zit. Het winterseizoen wordt gebruikt om de noodzakelijke herhalingslessen en bijscholing te volgen. Ook worden er cursussen gegeven om nieuwe hulpverleners op te leiden.

Cursussen

Alle informatie over het volgen van cursussen en het werken op de strandpost kunt u vinden op de website van de vereniging www.ehbocastricum.nl.