Afbeelding
Ouders zijn verantwoordelijk tijdens de viering van Sint-Maarten. (Foto: aangeleverd)

Ouders verantwoordelijk bij viering

UITGEEST - Sint-Maarten, voor de kids ontzettend leuk maar voor de ouders soms wat minder (lees: kou en regen). Dit jaar gooit corona ook hier roet in het eten. "Het is niet verantwoordelijk om met velen door de hele buurt te gaan en van deur tot deur te gaan zingen", aldus een woordvoerder namens de gemeenten in de regio. "Gedrag aanpassen is een must."

Ouders zijn uiteraard zelf verantwoordelijk om een afweging te maken

Om het aantal besmettingen omlaag te krijgen, moet het aantal contactmomenten omlaag. Kinderen die, vaak met hun ouders, door de hele buurt van deur tot deur zingen is dan niet wenselijk. ”Binnen alle coronamaatregelen is het kijken naar wat er wél kan. Samen met de Veiligheidsregio en andere gemeenten zijn richtlijnen opgesteld om Sint-Maarten zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Richtlijnen

Dat zijn richtlijnen als: maak een korter rondje, houd voldoende afstand. "Dus loop je langs de deuren, doe dit dan op een verantwoorde wijze. Beperk het aantal huizen dat je wilt bezoeken tot buren, familie en vrienden. Ga in kleine groepen langs de deur, maar beperk dit tot het eigen gezin of klasgenoten. Maak van tevoren thuis een filmpje op een tablet en laat die zien en horen. Houd altijd 1,5 meter afstand. Bied traktaties aan op afstand. Bijvoorbeeld op een tafel bij de deur of een dienblad. Heb je klachten? Blijf binnen en loop niet mee. Doe je niet mee? Houd je buitenlicht uit of hang een briefje aan de deur."

Verpleeghuizen

Hoe leuk het vaak ook is, toch moeten we voorzichting zijn met ouderen.

"Aangeraden wordt om niet langs verleeg- en/of verzorgingshuizen te gaan. Ook zijn overdekte galerijen niet verstandig. Als er teveel mensen langs elkaar lopen in smalle gangen is dat uiterst onverstandig."

Ouders zelf verantwoordelijk

Normaal gaan ouders met kinderen in groepen langs de deuren om een liedje te zingen en zo wat lekkers te ‘verdienen'.


"Als we nu onze sociale contacten en het aantal bewegingen in straten en buurten beperken, kunnen we volgend jaar Halloween en Sint-Maarten weer écht vieren. Ouders zijn uiteraard zelf verantwoordelijk om een afweging te maken. Maar laten we uitgaan van het gezonde verstand.


Premier Mark Rutte zei recentelijk, dat het lopen met lampionnen langs huizen op Sint-Maarten alleen in kleine groepen zal kunnen."