Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden.
Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. (Foto: aangeleverd)

Broodfonds zoekt ondernemers in Uitgeest

UITGEEST - Voor ondernemers - ook in Uitgeest - bestaat sinds 1 oktober het Broodfonds voor Liefhebbers. Als collectief spreken zelfstandigen daarin af om elkaar te steunen bij ziekte.

Sociaal vangnet vóór en dóór ondernemers

Het is een sociaal vangnet vóór en dóór ondernemers. De broodfondsen bestaan inmiddels alweer veertien jaar. Met landelijk al 595 groepen waar meer dan 27.000 ondernemers aan meedoen. Het Broodfonds zoekt nog leden.

Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het Broodfonds. In een Broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet, stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening. Wordt iemand ziek dan ontvangt degene van iedereen een bedrag om van te leven. Het Broodfonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel zzp’ers als zelfstandigen met een BV of VOF. De maximaal vijftig deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijk financiële steun. Voorzitter Jeroen Drankier voorzitter Broodfonds. "Het Broodfonds is een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid, ontwikkeld dóór en vóór ondernemers. Het is een sociaal vangnet, niet een verzekering. Ons fonds, gevestigd in Limmen, bestaat inmiddels uit veertig leden. We zoeken dus nog tien ondernemers die staan ingeschreven in gemeente Uitgeest of aanpalende gemeenten als Beverwijk, Heemskerk, Castricum of Heiloo." Hoe het werkt, legt Dankier uit: "We steunen elkaar bij ziekte. Daarvoor zetten we elke maand een vast bedrag opzij. Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen schenkingen om van te leven. Tot maximaal twee jaar achtereen (99% van de mensen die ziek worden, zijn binnen twee jaar weer aan het werk). De eerste maand is voor eigen risico. Elk lid kiest het schenkingsniveau dat bij hem of haar inkomen past. Wie een hoge schenking wil ontvangen, schenkt ook meer aan de zieken in ons fonds. Over het Broodfonds beslissen we samen, daarom is het belangrijk dat we elkaar kennen. Daarvoor organiseren we regelmatig bijeenkomsten. Als een van ons arbeidsongeschikt wordt zijn er geen controlerende artsen. Daarvoor in de plaats bezoeken we elkaar. Hierdoor weet iedereen naar wie het geld gaat. Vaak wordt dit type voorziening ook wel aangeduid als ‘schenkkring’.”

Geïnteresseerde ondernemers/ZZP'ers kunnen zich melden door een mail te sturen naar www.broodfonds.nl