Marc Putto.
Marc Putto. (Foto: aangeleverd)

Zonnig in Uitgeest

UITGEEST - Tot tenminste half november blijft ons weerbeeld min of meer hetzelfde. We zien een duidelijke patstelling ontstaan tussen enerzijds hoge barometerstanden boven het oosten van Europa en aan de andere kant steeds opdringeriger depressies vanaf de oceanische kant. Op een gegeven moment moeten die oceaanstoringen aan de winnende hand geraken.

door Marc Putto

Het blijft dus vooralsnog een situatie, waarin beide drukgebieden elkaar min of meer in evenwicht houden. We zien de druk nabij Finland zelfs oplopen tot rond 1050 millibar tegen half november. Tegelijkertijd breiden de net genoemde lagedrukactiviteiten zich uit tot over Engeland en het Noordzeegebied. Zonneklaar is dat zich een vrij diepe zuidelijke circulatie gaat instellen vanaf het einde van deze week. Pluspunt is dat het bij deze luchtaanvoer eindelijk eens langere tijd vrijwel droog kan blijven. De nachten worden ook even wat kouder richting het weekend. In het open veld is er zelfs kans op een nachtje met wat vorst aan de grond.

Daken van schuurtjes en autodaken zouden even wat rijpaanslag kunnen krijgen in de nanacht en vroege ochtend. Ook overdag is het eerst nog minder zacht dan bijvoorbeeld afgelopen maandag toen het novembertemperatuurrecord in de Bilt werd gebroken. Het werd er bijna 20 graden. De nacht van 2 november is waarschijnlijk de zachtste novembernacht geweest van de voorbije pakweg honderd jaar. Tussen Alkmaar en Hoorn was het even meer dan 19 graden in het holst van de nacht, voor juli zelfs al hoog!

Zonnige momenten zijn er vooral aan het einde van deze week in de regio Uitgeest.

Met die wat koudere nachten rond het weekend neemt ook de matineuze mistkans toe in onze contreien. Tijdens het weekend stijgt vooral de dagtemperatuur weer. De instroom van die zachtere lucht gaat waarschijnlijk gepaard met een klein beetje regen op die zondag.

Serieus winterweer is nog niet in zicht de komende drie weken. Heel anders was dat in de eerste novemberweek van 1980, alweer 40 jaar terug in de tijd. Op 3 november 1980 kwam de dagtemperatuur rond Uitgeest niet boven de -0,7 graden uit.

Meer informatie:

www.weerprimeur.nl