Vuurtoren van de week: Saint-Quay-Portrieux.
Vuurtoren van de week: Saint-Quay-Portrieux. (Foto: Frits van Eck)

Vuurtoren van de week: Saint-Quay-Portrieux

EGMOND - Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Franse vuurtoren Saint-Quay-Portrieux.

Door: Frits van Eck

In de noordwestelijke hoek van de baai van St-Brieux (Frankrijk, Bretagne) ligt het toeristische havenplaatsje St-Quay-Portrieux. En zoals in zoveel havenplaatsjes is ook hier een vuurtorentje te vinden. Iedereen kent de Eiffeltoren, gebouwd voor de wereldtentoonstelling in Parijs, we schrijven 1867. Dat deze ontworpen is door Gustave Eiffel weet ook bijna iedereen. Minder bekend is echter dat het vuurtorentje van St-Quay ook door Eiffel is ontworpen en wel zodanig dat hij gemakkelijk gemonteerd en verplaatst kan worden. Hij heeft dan ook op dezelfde wereldtentoonstelling gestaan.

1853

Het oorspronkelijk station is opgericht in 1853. De huidige toren is actief geworden in 1867. Dit achthoekige, gietijzeren torentje heeft zelfs een galerij. Lichthuis en galerij zijn groen, de toren zelf is wit geschilderd. Deze vuurtoren is 12 meter hoog en heeft een lichthoogte van 11,5 meter. Iedere 2,5 seconden geeft het licht een groene flits. Deze historische kleine vuurtoren is vergelijkbaar met honderden gietijzeren torentjes in Frankrijk en over de gehele wereld. In 1879 is hij nog een keer verplaatst nadat de pier verlengd moest worden. Je vindt hem aan het einde van de noordpier in St-Quay. Op de weg langs de haven zijn veel restaurantjes te vinden. Wat is het leven toch mooi als je daar kunt genieten van een lunch en een september zonnetje.

Coördinaten: 48° 38' 42.41? N, 02° 49' 21.04? W