De wethouder naast een van zijn eigen werken, met gebouwen uit zijn gemeente
De wethouder naast een van zijn eigen werken, met gebouwen uit zijn gemeente (Foto: Ed Bausch)

Het verhaal van de muur en de ladder

BERGEN - Vandaag, vrijdag 6 november slaat hij de eerste paal voor de herbouw van de Beeck aan het Bergens Molenweidtje. Daar kan vanwege het virus verder niemand bij zijn. Toch is het een groot moment voor wethouder Klaas Valkering, enige jaren na de brand die het zwembad, de sporthal, de biljartzalen, het café, de zalen voor de vergaderingen van Gemeenteraad en de diverse commissies en het jongerencentrum Frats in de as legde. Het Bergens Nieuwsblad zou hem bij het paalslaan interviewen over de duurzame nieuwbouw. Maar het is ook een goed moment om Valkering ook te horen over alles wat, vaak onder een vergrootglas, op zijn bordje ligt, en hoe hij daarmee omgaat. We spreken hem in zijn werkkamer die is opgesierd met eigen kunstwerken, bewerkte foto’s van de skylines van Bergen, Parijs, New York, Berlijn. De jurist staat midden in de wereld.

Door: Ed Bausch

'Kijken of er met vindingrijkheid wat te bereiken is'

”Eigenlijk vind ik armoedebeleid en de soms daaraan gekoppelde schuldhulpverlening het mooist aan mijn werk”, zegt Klaas Valkering over zijn portefeuille die verder veelal bestaat uit Ruimtelijke Ordening oftewel ‘stenen stapelen’, in zijn woorden. “Bergen kent gewoon, in alle kernen, evenredig veel armoede als andere gemeentes, en het raakt mij dat toch honderden kinderen of volwassenen om financiële redenen niet kunnen meedoen aan de maatschappij. Dus ik betreed vaak ongebaande paden om hen te bereiken, het taboe te doorbreken en hulp te bieden in hun contacten met organisaties.''

Vindingrijkheid

''Daarvoor vragen wij echt aan bijvoorbeeld woningbouwverenigingen om ons te informeren als er ergens huurachterstand is. Dan kunnen wij erheen en kijken hoe we kunnen helpen. Dat kunnen we bijvoorbeeld ook doen bij achterstand in de WOZ-betalingen. We vragen misschien met onze vele en soms ingewikkelde formulieren wel te veel van mede-inwoners als ze in de moeilijkheden zitten. Bij de onderhandelingen voor een nieuw College wilde ik zelf graag dit in mijn portefeuille, om te kijken of er met vindingrijkheid wat te bereiken is.”


Lees verder op pagina 5