Robbert Peek, insolventiespecialist en auteur van het boek ‘De doorstart, warm of koud?’ is sinds april ook ervaringsdeskundige; hij maakte een doorstart met het restaurant ‘Zilt in Bergen aan Zee’
Robbert Peek, insolventiespecialist en auteur van het boek ‘De doorstart, warm of koud?’ is sinds april ook ervaringsdeskundige; hij maakte een doorstart met het restaurant ‘Zilt in Bergen aan Zee’ (Foto: Doorstart.nl/Robbert Peek)

“Als ondernemer moet je alle scenario’s bij faillissement kennen”

BERGEN - Meer dan de helft van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in Europa vreest in 2021 failliet te gaan als hun omzet niet binnen zeer korte termijn toeneemt. “En precies daarom moet iedere ondernemer weten wat de scenario’s zijn bij een mogelijk(e) faillissement of doorstart”, zegt Robbert Peek insolventiespecialist, auteur en inwoner van Bergen van ‘De doorstart, warm of koud?’. Uit recent onderzoek van McKinsey onder meer dan 2.200 mkb’ers in de vijf grootste economieën van Europa blijkt dat zo’n 55 procent volgend jaar failliet vreest te gaan als hun omzet op korte termijn niet toeneemt.

“Het coronabeleid maakt dat ondernemers zich zorgen maken. Begrijpelijk, want ze weten niet wat er op hun af gaat komen”, zegt Peek. Begin dit jaar, in de ‘intelligente lockdown’ vond de insolventiespecialist tijd om het boek ‘De doorstart, warm of koud?’ te schrijven. “Ik deel daarin zes manieren om een bedrijf door te starten, omdat ik graag wil dat ondernemers weten wat hun mogelijkheden zijn wanneer er een faillissement dreigt. En wat de kansen en valkuilen van een warme of koude doorstart zijn.”

Auteur en ervaringsdeskundige met restaurant doorstart

Aangezien de auteur een hart voor de horeca heeft, startte hij zelf een restaurant door: ‘Zilt Bergen aan Zee’ (vh Zilte Zoen). “Dat is een heel waardevolle ervaring gebleken. En hoewel we nu in een tweede lockdown zitten, heb ik dit restaurant weer goed op de rit en bouwen we aan een geweldige zaak. Ik heb vertrouwen in de toekomst en trek in deze tijd de investeringen naar voren. Doorstarten is ook doorbijten”.

Over het boek

‘De doorstart, warm of koud?', biedt ondernemers toegankelijke handvatten om snel te kunnen schakelen in het doorstart-proces.Drs. Sieger Dijkstra, voorzitter van VNO-NCW Noord over het boek: "In korte tijd weet je hoe te handelen bij een (dreigend) faillissement, zodat de schade beperkt blijft en de levensvatbare delen van een bedrijf weer tot hun recht kunnen komen.”Mr. Sylvia Broeseliske, curator, specialist in vastgoedrecht, insolventierecht en doorstarts zegt over het boek: "Een aanrader voor iedere ondernemer die in financieel slecht weer dreigt te raken of op overnamepad is.”En volgens mr. Guido de Wit, advocaat, insolventieadvocaat en curator is het boek "een must have, voor iedere ondernemer”.


Buy local: het boek is te koop bij Boekhandel Thomas in Bergen.