Uitgeesters: help Humanitas met de telefooncirkel.
Uitgeesters: help Humanitas met de telefooncirkel. (Foto: aangeleverd)

Uitgeesters: help Humanitas met telefooncirkel

UITGEEST - Humanitas, met activiteiten in Kennemerland, helpt met haar vrijwilligers al 75 jaar om mensen van alle leeftijden zich minder eenzaam te voelen. Deelnemers, jong en oud, kunnen daarom zelfstandig en zelfredzaam blijven. Humanitas is nog op zoek naar vrijwilligers in Uitgeest.

Het werkgebied voor vrijwilligers is naast Uitgeest ook Beverwijk, Heemskerk en Velsen-Noord. Een van de activiteiten is de telefooncirkel. Ondanks de coronacrisis draait deze gelukkig ‘gewoon’ door.

Wat is de telefooncirkel? Marjan Heesterbeek van Humanitas: "Elke ochtend krijgen de deelnemers een belletje met de vraag of het goed met hen gaat. Dat geeft een veilig gevoel en het is gezellig. Er zijn twee cirkels. Een cirkel werkt als volgt. De vrijwilliger belt de eerste deelnemer van de cirkel, deze belt nummer twee en zo verder. De laatste deelnemer belt de vrijwilliger, dan weet die dat iedereen gezond wakker geworden is. Mocht iemand niet opnemen, dan onderneemt de vrijwilliger actie. De deelnemers ervaren dit dagelijks contact als onmisbaar, omdat het hun gevoel van veiligheid vergroot."

Elk kwartaal worden vrijwilligers een of twee weken ingeroosterd. Heesterbeek: "In die week geef je elke ochtend een kort belletje naar drie of vier deelnemers, dus ook in het weekend. Het duurt vaak niet langer dan een half uur, voordat de laatste in de cirkel jou terugbelt. Het kost dus maximaal tien uren per kwartaal." En tot slot: "Alle vrijwilligers krijgen een opleiding, onkostenvergoeding en doen mee aan inspirerende activiteiten."

Vragen? Neem dan contact op met Marjan Heesterbeek/Theo de Vries via tel. 06-53359913/06-15460645.

Of via www.humanitas.nl/

afdeling/IJmond