Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Dit weekend: niet geheel droog in Uitgeest


door Marc Putto

UITGEEST - Tijdens het weekend houden we het niet geheel droog in Uitgeest en het verdere westen van Noord-Holland, maar begin volgende week komen er enkele nagenoeg droge dagen aan.

Als we de temperatuurbalans opmaken voor het restant van november zien we een royale afwijking naar boven. Het is bijna vier graden te zacht in het land. De maand zal uiteindelijk als bijzonder zacht de boeken ingaan. Niet alleen de wintermaanden verlopen zelden koud of zeer koud meer, maar ook in het voorportaal van het winterseizoen lijkt de kou steeds verder absent.

Rond 24 november werd er geschaatst

Serieuze winterkou hadden we in november 1985 en vooral ook in de elfde maand in 1993. Rond 24 november werd er al geschaatst dat jaar bij een dagtemperatuur rond -4 graden. Doorgaans werd zo’n koude november niet gevolgd door een eveneens koud winterseizoen. Een dijk van een hogedrukgebied reikte toen van Scandinavië helemaal door naar Japan. Via een zeer lange weg kon de Siberische lucht ons toen optimaal bereiken de laatste week.

Het eindelijk eens wat kouder met (nacht)vorst

Een hogedrukgebied bij Scandinavië zien we ook de komende tijd ontstaan op de weerkaarten. Mocht deze ontwikkeling nu echt gaan postvatten in de derde decade van de slachtmaand kan het eindelijk eens wat kouder gaan worden met (nacht)vorst.


Vooral het noordoosten van Europa gaat stevig afkoelen met dat hoog. De vraag is altijd (in deze fase van het jaar) of de noordoostelijke kou ook linea recta naar de Benelux kan uitvloeien. Regelmatig komt die prille winterkou niet veel verder dan Polen eind november.


Soms wil de wind uiteindelijk wel uit het oosten gaan waaien, maar is het brongebied nog niet koud genoeg. De Oostzee is dan bijvoorbeeld nog onvoldoende afgekoeld.


Meer informatie;

www.weerprimeur.nl