Of fietsers en wandelaars ook na 2023 nog jaren geduld moeten hebben om de Afsluitdijk weer te kunnen gebruiken, is een vraag die nog niet beantwoord is.
Of fietsers en wandelaars ook na 2023 nog jaren geduld moeten hebben om de Afsluitdijk weer te kunnen gebruiken, is een vraag die nog niet beantwoord is. (Foto: Bert Westendorp)

Kostbare ontwerpfout Afsluitdijk

DEN OEVER – Een ontwerpfout gaat voor de renovatie van de Afsluitdijk een kostbare zaak worden.

Vakblad Cobouw kreeg van een aantal klokkenluiders te horen dat de bouw door die fout vele miljoenen meer gaat kosten dan de geplande 550 miljoen euro. De kans bestaat dat het budget zelfs met een paar honderd miljoen overschreden gaat worden. Het probleem zit hem in vernieuwing en renovatie van de spuisluizen bij Den Oever. De spuisluizen voeren overtollig water af van het IJsselmeer naar de Waddenzee. Het ontwerp bleek niet aan de toekomstige eisen te voldoen zo ontdekte bouwconsortium Levvel, bestaande uit onder meer bouwer BAM en baggeraar Van Oord als uitvoerders. Die ontwerpfout moet opgelost worden en dat betekent dat de renovatie van de Afsluitdijk niet om 2023 gereed is, maar een aantal jaren langer gaat duren. Hoe lang precies is nog niet duidelijk.