Bibliotheken bieden afhaalservice.
Bibliotheken bieden afhaalservice. (Foto: Archieffoto RM)

Toch lekker lezen in coronatijden

HOLLANDS KROON - Zoals bekend zijn alle vestigingen van KopGroep Bibliotheken in elk geval tot en met 18 november gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De nieuwe maatregelen gingen woensdag 4 november om 20.00 uur in.

Het kabinet wil de komende periode zoveel mogelijk verplaatsingen voorkomen. Het bezoeken van een bibliotheek hoort daar ook bij. Toch kwam het kabinet gedeeltelijk terug op de maatregel, want inmiddels mogen de bibliotheken wél een afhaalservice voor gereserveerde boeken organiseren.

Hoe werkt het?

Via de catalogus op de website kunnen leden boeken reserveren. Vervolgens wordt telefonisch een afspraak gemaakt wanneer die materialen opgehaald kunnen worden. De boeken worden door de medewerkers van de bieb alvast in het systeem ingeboekt, de klant hoeft zelf niets te registreren. Het afhalen gebeurt volledig contactloos, hierbij worden de richtlijnen van het RIVM gevolgd. Materialen voor iemand anders meenemen mag natuurlijk ook. De bibliotheken zijn alleen geopend voor de afhaalservice, de overige faciliteiten zijn niet toegankelijk. En het inleveren van materialen kan pas weer als de bibliotheken open zijn.

Sowieso is er veel veranderd sinds maart. Activiteiten in de bieb kunnen bijna niet meer georganiseerd worden, daarom doen ze veel online. Anita Ruder namens de Kopgroep Bibliotheken: "Dat is trouwens een enorm succes, onze 'digitale theaterzaal' zit steeds vol bij de lezingen en presentaties die we organiseren. We merken dat veel mensen het fijn vinden dat er ook nog leuke dingen gebeuren in deze rare tijd."

Meer informatie via: www.kopgroepbibliotheken.nl