Creatieve wieven, Loes Smit en Manon van Beek met naast hun het Sinterklaasdecor.
Creatieve wieven, Loes Smit en Manon van Beek met naast hun het Sinterklaasdecor. (Foto: Mieke Rozing)

Creatieve Wieven: 'Hoe gaaf, een jas te maken van groen uit de tuin!'

CASTRICUM - Onze verslaggever Kunst, Mieke Rozing bracht een bezoek aan de ‘Creatieve Wieven’: de kunstenaars Loes Smit en Manon Van Beek. Zij hebben een atelier in het centrum van Castricum, daar waar paspoppen met bijzondere creaties voor het raam staan. “Wij werken graag met verschillende materialen zoals stof, papier maar ook producten uit de natuur. Het mooiste vinden wij het, als we materialen kunnen recyclen.” De Wieven exposeerden ook tijdens Castricumse Etalage Kunst (CEK) en zijn nu druk met het inrichten van het vakantiehuis van Sinterklaas. Het Sinterklaashuis is open van zaterdag14 november tot en met zaterdag 5 december.

door Mieke Rozing en Sylvia Bakker

Loes schildert al enkele jaren, het liefst met verschillende technieken. “Ik vind het heerlijk om papier of stof te beschilderen, die wij gebruiken voor onze 3D creaties.” Manon is vooral bezig met het omtoveren van stoffen en recycle materialen in prachtige kleding en gebruiks- en kunstvoorwerpen. De naaimachine is haar beste vriendin.

Manon: “Mijn moeder maakte altijd kleding in opdracht en was daar heel goed in. Ik hielp als kind vaak mee met het patroontekenen, maar had toen nog geen behoefte om achter de naaimachine te kruipen. Later organiseerde ik themafeesten voor kinderen en zo begon ik met kostuums, versiering en aankleding voor die feesten te maken.”

De dames ontmoetten elkaar. Loes runde op dat moment de winkel Blosz op de Overtoom en Manon huurde achter haar winkel een atelierruimte. “We hadden meteen een klik en zo kregen we het idee om onze creativiteit te bundelen. Tegelijkertijd gaven we handarbeidles op de Augustinusschool. Het klaslokaal werd al snel ons atelier. Samen met de kinderen hielden we modeshows van de eigen ontwerpen. “Kinderen van de basisschool zijn niet te jong om iets te maken achter de naaimachine”, weet Loes.

Diverse projecten

Manon: “We gaan graag nieuwe uitdagingen aan en als het ons ‘triggert’ dan gaan we ervoor! Twee jaar geleden met Kerst zijn we bijvoorbeeld in het programma Koffietijd te gast geweest. Daar hebben we de speciale coniferenjas voorzien van een harnas met kerstattributen en verlichting geshowd op een echt model. Ook onze papieren jurken werden getoond. Deze kostuums vielen erg in de smaak.”

Gebruiksmateriaal

Manon ontwerpt vanuit uiteenlopende materialen. “Hoe gaaf is het om een jasje te maken van groen uit de tuin!” Manon wijst naar een jasje waarop zij coniferenbladeren heeft gestikt. Dit is slechts één voorbeeld van de ‘niet voor de hand liggende’ materialen die ze gebruikt. Papier, kranten en oude boeken waarop getekend en geschilderd wordt behoren ook tot haar gebruiksmateriaal.

Loes werkt vaker vanuit een concept. Loes: “Ik vind het een uitdaging om niet voor de hand liggende materialen te gebruiken in mijn ontwerpen en daar speelt recyclen een belangrijke rol in. Zo heb ik voor het Rembrandt-project de kleding van Rembrandt beschildert met zijn schilderijen.”

Als de dames samenwerken gaan ze eerst ‘geestelijk pingpongen’. “Dat is onze manier van brainstormen. Zo is bijvoorbeeld ook de collectie ‘Denim Junkies’ ontstaan. Deze collectie bestaat o.a. uit objecten gemaakt van oude spijkerbroeken zoals kussens, jurken en knuffeldieren.”

De huidige coronamaatregelen maken het natuurlijk niet makkelijk, maar de ideeën blijven bruisen. “Corona zorgt ervoor, dat wij juist meer in ons atelier werken, de drang om te creëren is alleen maar groter.”

Sinterklaashuis

De Ondernemers Vereniging Castricum heeft ook dit jaar de Creatieve Wieven gevraagd om het Sinterklaashuis in te richten. Dit hebben zij al diverse keren mogen doen. “Wij houden ons aan de richtlijnen voor Corona, wat betekent we helaas geen workshops kunnen geven, maar het Sinterklaashuis gaan we wel supergaaf maken voor de kinderen.”

Hoe Sinterklaas en de Pieten wonen kun je zien vanaf zaterdag 14 november in het ‘oude’ pand van de Sleutelkoning. Manon en Loes tot slot: “Sinterklaas wordt goed verwend; hij krijgt een bad en een eigen werkkamer.” Oh kom er eens zelf kijken in de etalage. Alle kinderen zijn welkom van 0 tot 110 jaar.

Voor meer informatie kijk op www.creatievewieven.nl of op Facebook en Instagram: de Creatieve Wieven.

Bijzondere creatie met groen uit de tuin.
Creatieve Wieven druk met inrichten van Sinterklaashuis.
Knuffels uit de Demin Junkies-collectie.