Willem neemt bakfiets in ontvangst bij Inge thuis.
Willem neemt bakfiets in ontvangst bij Inge thuis. (Foto: aangeleverd)

Inzamelingsactie voor dakloze Willem geslaagd, donateurs bedankt!

CASTRICUM/REGIO - Hij wandelde tot vorige week nog bepakt en bezakt met zijn huisraad door Castricum. Niet dat hij klaagde over zijn boodschappenwagen, maar zijn nieuwe bakfiets is toch wel een prettiger vervoermiddel om bezittingen in te verplaatsen. Dakloze Willem kreeg de bakfiets met aanhanger afgelopen week uitgereikt, na een succesvolle inzamelingsactie op Go Fund Me. Initiatiefnemers van de actie zijn Inge en Ceren Boral (uit Castricum). De dames zijn verrast met zoveel lieve donaties. Kunnen we nog wel een praatje met hem maken op straat, bij ons in Noord-Holland? Of trapt Willem deze week zijn bakfiets richting Loonse en Drunense duinen?

door Yvette van der Does

Willem: "Ik wil iedereen bedanken voor hun bijdragen."

Ceren Boral trof Willem eerder aan bij een bushokje in de regio. "Ik had op de sociale media gelezen dat ene Inge, samen met haar moeder, de man had geholpen met wat boodschappen. Het verhaal raakte me. Hij is ook nog zo jong (57). Hoe moet het voor hem zijn, om zo op straat te moeten leven."

De Castricumse besefte daarmee ook hoe goed ze het zelf heeft en hoeveel er door mensen wordt geklaagd op internet over minder urgente zaken. "Deze dakloze man, die al vier jaar op straat leeft, bleef maar in mijn hoofd rondspoken", vertelt Ceren. "Ik besloot hem daarom toch een keer aan te spreken. Willem blijkt een hele zachtaardige bescheiden man te zijn. Hij had niet veel nodig, maar ik kon hem wel blij maken met wat beltegoed."

Spaarpotje

Willem wordt gelukkig steeds vaker geholpen. Zo heeft hij een tijdje terug zijn huidige boodschappenkar gekregen. De kar bleek door het intensieve gebruik en zware belasting stuk te zijn, ontdekte Ceren. “Door het dagelijks trekken van die kar heeft hij ook last gekregen van zijn schouders, daardoor kwam ik op het idee voor een bakfiets. Dat leek hem wel wat. Ik heb daarna contact opgenomen met Inge en samen zijn we met een groepje een inzamelingsactie begonnen.

We hadden in zeer korte tijd het bedrag bij elkaar. We ontvingen zelfs veel meer dan we nodig hadden. We besloten daarmee een nog betere bakfiets te kopen met een aanhanger. Het bedrag dat we overhielden hebben we in een spaarpotje gedaan. We konden het wel aan Willem geven, maar dat is te riskant voor op straat. Als hij wat nodig heeft, kan hij ons nu gewoon bellen."

De bakfiets werd afgelopen donderdag overhandigd. Willem is heel dankbaar en wil iedereen bedanken voor hun bijdragen. "Zeg er maar wel bij dat ik voor nu voldoende heb!"

Noodopvang

Willem is dakloos, maar noodopvang ziet hij niet zitten vertelt hij aan Ceren. "Nu ben ik gezond. Als ik binnen slaap weet ik niet of ik dat trekt. Buiten zijn is beter voor mijn immuunsysteem. Ik kan wel onderdak krijgen, maar ik ben bang dat ik ziek word als ik binnen ga slapen."

Go Fund Me

De Fundraising actie via ‘Go Fund Me' heeft meer dan 1250 euro opgehaald voor Willem.

Ceren is ontroert. "We hadden niet verwacht dat we zoveel donaties zouden krijgen. Mooi om te zien dat er zoveel mensen begaan zijn met hem."

Ceren en Inge houden voorlopig contact met Willem via de telefoon. Ze hebben afgesproken om elke maand even te vragen of hij wat nodig heeft. Willem is niet de echte naam van deze man.

Willem met zijn bepakking, altijd buiten en onderweg.
Willems huisraad past zo te zien prima in de aanhanger.