Gaat u van het gas af?
Gaat u van het gas af? (Foto: Aart Tóth)

Alle woningen in 2050 van het gas af

CASTRICUM - Alle woningen in Castricum, Limmen en Akersloot zijn naar verwachting rond 2050 van het aardgas af. Dit is afgesproken in het klimaatakkoord van de Rijksoverheid. Er wordt niet tot die tijd gewacht met het verwijderen van gasmeters. De maatregel is immers al in gang gezet. Vele huishoudens hebben zelf al afscheid genomen van een gasaansluiting bij bijvoorbeeld een verbouwing of plaatsing nieuwe keuken. Op welke manier de gemeente Castricum het aardgasvrij maken van huishoudens gaat aanpakken is terug te vinden in een visie ‘Aardgasvrije Wijken Castricum’.

In die visie staat beschreven welke gebieden in de gemeente Castricum binnen de komende tien jaar kansrijk zijn om een start te maken om zonder aardgas woningen en andere gebouwen duurzaam te verwarmen. Dit zijn de gebieden Castricum Centrum, Noord-End, Santmark en De Woude. Daarbij gaat de gemeente eerst in gesprek met de inwoners uit de wijk en zorgvuldig vervolgonderzoeken doen.

Meepraten

Meepraten over ‘Aardgasvrij Castricum’ kan door aan te melden via www.ikdenkmeeovercastricum.nl . Daarbij heeft de gemeente een belangrijke rol om inwoners en ondernemers te ondersteunen in de verandering naar duurzame energie en warmte. Zo blijft de gemeente duurzame maatregelen zoals energiebesparing en zonnepanelen onder inwoners en ondernemers stimuleren en vinden bewustwordingsacties plaats.

Inwoners zijn tot niets verplicht en kunnen voorlopig aardgas blijven gebruiken. Investeren in alternatieve energiebronnen kan in overleg tussen gemeente, energieleverancier en alternatief in prima banen geleid worden. De visie is te vinden op www.castricum.nl/aardgasvrij