Op deze plek komt de toren te staan.
Op deze plek komt de toren te staan. (Foto: Bert Westendorp)

Uitkijktorens tonen binnenkort de zee

CASTRICUM/HEEMSKERK – "Je moet toch gezond blijven", laat een man van rond de vijftig hijgend weten. De sporter schrikt er niet voor terug om de 149 trappen die leiden naar het uitzichtduin in de buurt van de Papenberg twintig keer op en af te rennen. De trap is begin 2020 opgeleverd. Het uitzicht is fraai maar wordt dit voorjaar nog fraaier.

door Bert Westendorp

Half februari worden de losse onderdelen van een uitkijktoren geleverd en begint de bouw van de toren. Vanaf 1 maart kunnen bezoekers genieten van een weids uitzicht met ook de zee in beeld.

Duinrel

Onder aan de trap is deze week de duinrel, pal naast het Vitesseterrein, gereed gekomen. Tevens wordt de bekende Papenberg onderhanden genomen. Daar heeft het zand zich opgehoopt tegen de bekende tankwal. Dat werk is ook deze week afgerond.

Met de werkzaamheden rondom de Papenberg willen PWN en gemeente Castricum het gebied aantrekkelijker inrichten voor bezoekers.

Bredere waterloop

Gert Jan Vreken, woordvoerder van PWN: “Het versterken van de natuur zit met name in de omvorming van een greppel naar een duinrel. Een bredere waterloop kan meer water vast houden en is aantrekkelijker voor meer verschillende planten en dieren. Er zit ook natuurwinst in het aanpassen van de padenstructuur. Door de nieuwe inrichting die begin dit jaar is opgeleverd, is er meer ruimte ontstaan voor beschermd grijs duin bovenaan de Papenberg. Dit betekent extra ruimte voor kenmerkende duinplanten en dieren.”

Kruisberg Heemskerk

In Heemskerk, bovenop de Kruisberg, werd tien jaar terug een houten uitkijktoren geplaatst, maar die constructie bleek in 2019 instabiel en gesloten. De toren werd druk bezocht en leverde een spectaculair uitzicht met aan de horizon de zee in beeld.

Maar er is goed nieuws laat Vreken weten. "Door beperkingen vanwege corona hebben we wat vertraging opgelopen in het informeren en betrekken van de omgeving. Medio december wordt een bijeenkomst gepland (mogelijk noodzakelijkerwijs digitaal) met een vertegenwoordiging van de belanghebbenden. De toren bij de Kruisberg komt in elk geval terug waarbij de gesprekken met de omgeving dus nog gaan plaatsvinden en details later bekend worden."


De trap bij het Vitesse-terrein leidt vanaf maart naar een uitkijktoren.