V.l.n.r. Architect Harry Wilsem, wethouder Ron de Haan en Marcel Twint gemeentelijk projectleider.
V.l.n.r. Architect Harry Wilsem, wethouder Ron de Haan en Marcel Twint gemeentelijk projectleider. (Foto: Henk Ruijter)

Aanzet tot positieve vernieuwing

CASTRICUM - Het is even een rommeltje, alhoewel de nog overgebleven bezette winkelpanden uitstekend bereikbaar blijven. Je ziet de contouren van de vernieuwing elke dag groeien op het Bakkerspleintje. De reacties van bezoekers en omwonenden zijn veelal zeer positief. In het kader van het project ‘Versterking Winkel- en Verblijfsgebieden’ is het Bakkerspleintje het onderdeel dat het eerste wezenlijke veranderingen teweegbrengt. In grote lijnen is al te zien hoe het gaat worden.

door onze verslaggever Aart Toth

Programmaleider Henk Ruijter, ontwerper architect Harry Wilsem, gemeentelijk projectleider Marcel Twint en wethouder Ron de Haan brachten een werkbezoek. Daarbij werd meteen duidelijk dat het uitvoeringsteam voortvarend te werk is gegaan en er alles aan doet, om zo min mogelijk overlast te brengen, maar gewerkt moet er natuurlijk worden. Verantwoordelijk wethouder Ron de Haan was verrast door de vorderingen en genoot zichtbaar bij het aanschouwen van de upgrade. Bewoners en passerende bezoekers gaven aan blij en tevreden te zijn met de veranderingen. Zo zullen er ongetwijfeld veel bewoners en zeker de overgebleven ondernemers zijn die vol verwachting de feestdagen ingaan met hoge verwachtingen.

Het is de bedoeling, de werkzaamheden voor de Kerstdagen te beëindigen, om ook het Candlelight-shopping, de jaarlijkse kerststal en andere festiviteiten en optredens mogelijk te maken. Of één en ander doorgaat, blijft in verband Corona nog even een vraagteken, maar feestelijk gaat het worden.

Ron de Haan spreekt de hoop uit, dat de opknapbeurt ook positieve invloed zal hebben op het winkelbestand. Henk Ruijter hoopt, dat er een horecaondernemer is die interesse heeft in het voormalige onderkomen van restaurant Wier&Ga. "Dat zal een belangrijke bijdrage leveren aan de gezellige uitstraling van het plein. Er blijft genoeg ruimte over voor een terras en aanverwanten.” De nu reeds gevormde bakken voor openbaar groen zullen gevuld worden met reeds vergevorderde struiken en bomen. Daarbij zullen er veel openbare zitplaatsen komen, waardoor er meer leefbaarheid ontstaat en kinderen rijkelijk achter elkaar aan kunnen rennen. Er blijft wel een brede strook diagonaal over het plein lopen waar geen obstakels geplaatst worden. Dat is niet bedoeld als fietspad, zoals het nu gebruikt wordt, maar speciaal voor hulpdiensten indien nodig. Het is immers een voetgangersgebied. We zijn benieuwd naar de projecten in het kader van ‘Versterking winkel en verblijfsgebieden die nog volgen, zoals het Kerkplein en omgeving en de Burgemeester Mooijstraat.