Paul Klomp (links) met het bouwteam.
Paul Klomp (links) met het bouwteam. (Foto: Bert Westendorp)

Erfgoedpark De Hoop opent 1 juni 2021;

houtzaagmolen nog ver verlangen

UITGEEST – De lucht boven het Uitgeestermeer doet deze vrijdag niet onder voor het zwerk op de zeegezichten van schilder Mesdag. De nostalgie wordt nog versterkt door het silhouet van een molen, kortom terug in de tijd.

Houtzaagmolen nog een ver verlangen

Door de week staat het hek van Erfgoedpark De Hoop sinds april weer open. Dan zijn bouwvakkers, schilders en elektriciens aan het werk op het park, waarvan de eerdergenoemde molen het kenmerk is. ‘Terug in de tijd’ blijkt relatief. De opstallen van het erfgoedpark ogen historisch, maar dat is slechts het uiterlijk. De inrichting is voorzien van alle gemakken en internet.

Beetje historie

Daarom terug naar het heden met een beetje historie. Ooit bedacht Uitgeester Cornelis Corneliszoon om middels een windmolen hout te zagen, een revolutionaire ontdekking in die jaren. Stichting Cornelis Corneliszoon vond dat er een eerbetoon aan de Uitgeester moest komen in de vorm van een houtzaagmolen. De ontwikkeling van het erfgoedpark liep uiteindelijk spaak. De stichting kreeg het project financieel niet rond. Een aangetast casco van een schip en loodsen die zichtbaar aangevreten waren door de tijd gaven een desolate indruk. Nu, na acht jaar krijgt het project wél vorm.

Onbekende investeerder

Paul Klomp en Nico Scheffer, bekend van Vuurlinie Events en Gasterij Vuurland in Beverwijk pachten de grond van RAUM (Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer), maar hebben de opstallen van het park in hun bezit. "Zo snijdt het mes aan twee kanten. Het recreatieschap hoeft geen onderhoud meer te plegen, want dat doen wij. Daarnaast ontvangt RAUM van ons de pachtkosten”, laat Klomp weten. Het duo.....

LEES VERDER OP PAGINA 16

Op de voorgrond de plek waar het restaurant komt.