Vervolg van voorpagina

Voor Castricum hebben rechtstreekse treinen naar Schiphol een positief effect op de dichtligtijden van de spoorovergang Beverwijkerstraatweg.

Aanvullend onderzoek

Door het wegvallen van de Kennemerlijn en het niet stoppen van de vier van de acht Intercity's in Castricum, wordt de tijd dat de overweg dicht is namelijk minder. (Even voor de beeldvorming: dit is nu gemiddeld 30 van de 60 minuten)

Is het in dat geval mogelijk handhaving van de overweg, in combinatie met het verkeersluw maken daarvan, voldoende om de veiligheid op het spoor te kunnen garanderen? En wordt mogelijk een tweede ongelijkvloerse kruising (West, Zuid of door het midden) minder noodzakelijk?

Van Ooijen: “Linksom rechtsom, in het aanvullend onderzoek van de gemeente naar de vier varianten, inclusief FB-variant, is mijn advies aan de gemeente vanaf nu niet alleen meer naar de invoering van PHS (met zes Intercity’s per uur per richting) te kijken, maar ook naar de gevolgen van invoering van acht Intercity’s per uur op de Zaanlijn.”

Opnieuw berekening

Nu de doortrekking bekend is gemaakt is het advies van Van Ooijen aan de deskundigen bij de ProRail, Provincie, Rijksoverheid en gemeenten om opnieuw een berekening te maken in de oplossing voor de beste en veiligste verkeersvariant met betrekking tot het gebied rondom spoorwegovergang Beverwijkerstraatweg.

Daarbij zijn verwachtingen en plannen rondom werkgelegenheid, woningbouw en verwachte vervoersstromen een punt voor op de agenda.