Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Komende zondag regenachtig in Uitgeest

Vroeger leverde een maand als november niet zelden stormperikelen en kou op. Tegenwoordig lijkt de slachtmaand meer op een verkapte lentemaand. Neem nu de middagtemperaturen van begin deze week die tot bijna 17 graden reikten bij Uitgeest.

door Marc Putto

In 1978 (ook een zachte november) of 1985 was dit ondenkbaar in ons land. Met al die mildheid ligt de gemiddelde maandtemperatuur tot nu toe exact 3 volle graden boven de gangbare norm. Dit thermische overschot wordt nog uitgebouwd de komende pakweg tien overwegend zachte dagen en kan uiteindelijk naar 4 graden lopen.


December 2015 was zelfs ruim 5 graden te mild in de regio Alkmaar. Dit opvallend milde weer maken we mee bij de gratie van een zeer diepe zuidelijke aanvoer. De lucht komt zelfs helemaal vanuit West-Afrika en Algerije naar de Benelux.

Op sommige stekken is daarom ook al wat saharazand gespot op het autodak. Deze patstelling met een hardnekkig lagedrukgebied bij IJsland en hoge barometerstanden boven het oosten van Europa, houdt voorlopig stand. We houden een enigszins wisselvallig weerbeeld met af en toe wat lichte regen.


De zuidenwind haalt meestal windkracht 4. Er zal weinig ruimte zijn voor de zon tot en met het weekend. Zo nu en dan piept deze er even door. Vooral rond zondag kan er wat meer regen naar beneden gaan komen in onze contreien. Richting het einde van de maand en begin december zou het wat kouder kunnen worden. De zuiders verdwijnen dan en maken plaats voor een meer noordelijke luchtstroom. De verwachting is dat er meer noordelijke hogedrukgebieden gaan komen en dat de luchtdruk in het zuidwesten van Europa juist wat daalt. De kans op een wind tussen noord en oost neemt dan toe.


Onlangs vernamen we dat de ijsbedekking in het noordpoolgebied record laag is. Dat is voornamelijk te wijten aan de belachelijk warme zomer in die omgeving. Het structureel gebrek aan ijs daar betekent niet dat het nooit meer koud wordt. Nog steeds is het mogelijk dat een portie ijskoude lucht uitzakt naar het zuiden komende winters. Vooral Amerika krijgt dan meestal die kou op bezoek, terwijl Europa opvallend vaak de dans ontspringt.


Meer informatie:

www.weerprimeur.nl